Baka Anka: Vrganji su na rasprodaji, unuk mi se ženi!

Anka Savić
(FOTO: Martina Smrzlić)

06.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 6873

Uslijed obilnih kiša ove godine su vrganji počeli rasti ranije. Iako ih se i inače može naći u kolovozu, ove godine su ipak izrasli posvuda i pune su ih šume.

- Da, sada su došli pred jesen. Prodajem ih danas po 20 kuna jer mi se unuk ženi, pa se sada žurim i dajem ih jeftinije. Inače su 30 kuna kila. Teško je živjeti od malo poljoprivrede, borimo se kako možemo - izjavila je Anka Savić (75), prodavačica na požeškoj Gradskoj tržnici.

Delikatesa, koja je svojevremeno bila skuplja od mesa, u današnje vrijeme prolazi svoje krize. Cijene su zadnjih godina drastično pale, a otkupljivači gljiva na našem području gljivarima ruše cijenu, prodajući te iste gljive mnogo skuplje u Zagrebu ili primjerice u Italiji.


Prodavačica Anka također bere vrganje iznad Vidovaca, a svoje je znanje prenijela na sina. Vrganji, kao i druge gljive zahtijevaju znanje i pozornost, jer se vrlo lako može dogoditi nesreća kada se time bavi netko neupućen. Vrlo sličan običnim vrganjima, a poprilično zastupljen na našim prostorima je i sotonski vrganj koji se u tipičnom obliku ističe crvenom bojom. Ali bitno je obratiti pozornost na mlade vrganje koji također mogu biti sotonski vrganj, a razlikovati se od običnih samo malim dijelom crvene boje na stručku.


Baka Anka ima svoje kupce, koji redovito kupuju vrganje.
- Obožavam ih, a i djeca ih vole. Pržim ih, nekada ih poham, ali najviše ih volim pripremati na luku u umaku -  rekao je kupac Ivo Ivić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI