Baka Anka: Vrganji su na rasprodaji, unuk mi se ženi!

Anka Savić
(FOTO: Martina Smrzlić)

06.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 6903

Uslijed obilnih kiša ove godine su vrganji počeli rasti ranije. Iako ih se i inače može naći u kolovozu, ove godine su ipak izrasli posvuda i pune su ih šume.

- Da, sada su došli pred jesen. Prodajem ih danas po 20 kuna jer mi se unuk ženi, pa se sada žurim i dajem ih jeftinije. Inače su 30 kuna kila. Teško je živjeti od malo poljoprivrede, borimo se kako možemo - izjavila je Anka Savić (75), prodavačica na požeškoj Gradskoj tržnici.

Delikatesa, koja je svojevremeno bila skuplja od mesa, u današnje vrijeme prolazi svoje krize. Cijene su zadnjih godina drastično pale, a otkupljivači gljiva na našem području gljivarima ruše cijenu, prodajući te iste gljive mnogo skuplje u Zagrebu ili primjerice u Italiji.


Prodavačica Anka također bere vrganje iznad Vidovaca, a svoje je znanje prenijela na sina. Vrganji, kao i druge gljive zahtijevaju znanje i pozornost, jer se vrlo lako može dogoditi nesreća kada se time bavi netko neupućen. Vrlo sličan običnim vrganjima, a poprilično zastupljen na našim prostorima je i sotonski vrganj koji se u tipičnom obliku ističe crvenom bojom. Ali bitno je obratiti pozornost na mlade vrganje koji također mogu biti sotonski vrganj, a razlikovati se od običnih samo malim dijelom crvene boje na stručku.


Baka Anka ima svoje kupce, koji redovito kupuju vrganje.
- Obožavam ih, a i djeca ih vole. Pržim ih, nekada ih poham, ali najviše ih volim pripremati na luku u umaku -  rekao je kupac Ivo Ivić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI