Ekološki aktivisti ginu u brazilskim šumama

Brazilska šuma
(FOTO: Press Association/PIXSELL)

03.08.2011. | D.W./M.N.
Pregleda: 2467

Bezobzirnoj sječi drva u brazilskoj prašumi suprotstavljaju se neki ekološki aktivisti. I često to plaćaju vlastitim životom. U sukobu oko brazilske prašume od 1985. godine ubijeno je više od tisuću osoba, piše Deutsche Welle.

"Ovo je za mene prava katastrofa, jer odrastao sam uz prašumu i poznajem ju od malih nogu. Gledam i promatram uništenje. Živim od šume. Štitim ju u svakom pogledu i zato živim s opasnošću da je prema mojoj glavi usmjerena cijev iz koje svakog trenutka može biti ispaljen metak. Sada mogu biti s vama, ali za mjesec dana možete čuti u vijestima da sam nestao.” Tako je govorio Jose Claudio Ribeiro da Silva, zaštitar prašume, prilikom obraćanja na nedavnoj konferenciji u Brazilu. On i njegova supruga ubijeni su 24. svibnja. Koliko god šokantni i apsurdni ovi zločini bili, to u Brazilu nije ništa novo. Evo još jednog primjera: Chico Mendes. Možda najpoznatiji borac za Amazonu, prije nego što su ga ubili 1988. godine. “Ubojice su raštrkane oko nas, a osobe koje daju naloge i unajmljuju ih, šeću se slobodno ali su odlučne u namjeri da me likvidiraju …"

Cesta koja vodi od Belema, glavnoga grada provincije Para, vrlo je uska. Upravo na ovim putovima događaju se mnoga ubojstva. Pastoralno povjerenstvo dalo je vlastima popis od 1.800 imena osoba koje su nakon 2001. godine dobile ozbiljne prijetnje smrću zbog prijepora oko zemlje. Mnogi na popisu su već ubijeni ili su preživjeli pokušaj ubojstva ili su pretrpjeli fizičke ozljede. Predstavnik povjerenstva Dirceu Fumagalli objašnjava kako se nasilni sukobi nastavljaju jer su mnoga pitanja vlasnika posjeda u Brazilu ostala neriješena, piše Deutsche Welle.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI