HSS: Destimulirati uvoz poljoprivrednih proizvoda

Žetva pšenice
(FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL)

02.08.2011. | HSS/V.B.
Pregleda: 8115

Nakon što je naš kolumnist Dragutin Cesarić objavio svoja razmišljanja o proizvođačima pšenice u Hrvatskoj čitajući brojke do kojih je došao putem interneta, reakcije naših čitatelja, kako onih koji se s njim slažu, ali i onih koji se s njim ne slažu ne prestaju.
Na njegovu nedavnu kolumnu Seljaci i seljačko prigovaranje, danas je službeno preko glavnog tajnika Predraga Livaka reagirao Hrvatski seljački savez. E-mail tajnika Livaka prenosimo u cijelosti i bez uredničkih izmjena.

Reagiranje Hrvatskog seljačkog saveza na kolumnu "Seljaci i seljačko prigovaranje"

Vezano uz tekst objavljen na Vašem portalu pod naslovom "Seljaci i seljačko prigovaranje" Hrvatski seljački savez kao udruga koja se zalaže za jačanje uloge seljačkog obiteljskog gospodarstva kao najvažnijeg čimbenika poljoprivredne proizvodnje, za stvaranje uvjeta za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju poticajnim mjerama državne politike kroz zaštitu i subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje, ostvarenje sustava kreditne i porezne politike koja će omogućiti stabilnu i stimulativnu proizvodnju te očuvanje tradicionalnog života i seljačke kulture, osjeća potrebu javno stati na stranu hrvatskog seljaka.


Iako je dobar dio navedenog teksta istinit ipak se moramo očitovati o nekoliko činjenica. Istina je da većina seljačkih gazdinstava raspolaže s manje od tri hektara poljoprivrednog zemljišta i da ta gazdinstva ne mogu poslovati na tržišnim principima i da ne mogu od toga živjeti, ali to ne znači da im treba zabraniti da se bave onim što vole i da trebaju imati pravo na poticaje kao što je to slučaj u Europskoj uniji.


Istina je i to da je potrebna edukacija za uzgoj profitabilnijih kultura i ulaganje u okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, međutim za rješavanje problema usitnjenosti posjeda potrebna su desetljeća jer je taj proces trajao u Nizozemskoj oko trideset godina, a ni kod nas neće biti riješen dok se ne uvede kvalitetan Zakon o nasljeđivanju.

Iako je puno prigovora na poticaje u poljoprivredi moramo spomenuti da poticaji u poljoprivredi postoje i u Europskoj uniji, da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odobrava sredstva za poticaje obrtništvu te malim i srednjim poduzećima i upravo tu su vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava diskriminirani jer im je odbijen zahtjev upućen Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva o mogućnosti poticanja zapošljavanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Iako spomenuto Ministarstvo priznaje da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva izjednačena sa svima kad je riječ o primjeni financijskih propisa i obveza ipak ne ostvaruju prava poticaja na zapošljavanje na OPG-u dok drugi pravni poljoprivredni subjekti (zadruge, obrti, poduzeća...) takvo pravo ostvaruju.

I na kraju malo optimizma da ne bude sve crno. RH ima potencijale za samodostatnost poljoprivredne proizvodnje što znači da bi mogla proizvesti dovoljno hrane za vlastitu potrošnju. Ti potencijali se očituju u dovoljnoj površini poljoprivrednog zemljišta, solidnoj mehanizaciji, velikim pomacima u navodnjavanju poljoprivrednih površina, a hrvatski seljak je marljiv i zna proizvoditi, potrebna je samo kvalitetna poljoprivredna politika koja će te potencijale uskladiti te destimulirati uvoz poljoprivrednih proizvoda i stimulirati izvoz istih.

Hrvatski seljački savez
Predrag Livak
Glavni tajnik



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI