Lovci uložili 100.000 eura u preuređenje lovačke kuće

Lazar Grabusin, 82-godišnji tajnik Županijskog lovačkog saveza
(FOTO: Martina Smrzlić)

01.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 4088

Županijski lovački savez može se pohvaliti novouređenim prostorijama. Sam Savez koji broji 28 društava na području Požeško-slavonske županije i 1327 lovaca uložio je 100.000 eura u renoviranje stare lovačke kuće koja je potom suvremeno opremljena.

- Zdravko Vujnović, predsjednik Saveza lovačkih društava Požeško-slavonske županije je glavni organizator i pokretač obnove. Najveći dio novca smo sakupili članarinama i sponzorima. Godišnje od članarina sakupimo oko 140.000 kuna - rekao je tajnik Saveza Lazar Grabusin-Laca.

Grabusin ističe kako novouređene prostorije imaju i adekvatnu učionicu za predavanja vezana uz lovački ispit gdje se novi lovci obučavaju o lovstvu, balistici, obavezama i pravima.


- Sva ta društva su sklopila ugovor sa državom i županijom. Plaća se lovište i svi moraju imati lovno-gospodarske osnove i razrađen način i kalendar lova. Ljudi ponekad nisu svjesni kako lovci velik broj divljači održavaju na životu hranilištima koja su jako potrebna. Bez toga bi divljač pravila štetu u seoskim domaćinstvima i velik dio bi umro od gladi. Sol u zimsko doba je također od velike važnosti - rekao je Grabusin.


Trenutačno je sezona lova na muškog srndaća i divlju svinju. Jelenska divljač se lovi u rujnu, a zec se lovi vrlo malo s obzirom da je broj zečeva na ovim prostorima stagnirao u zadnjih tridesetak godina. Od divljih životinja koje žive u našim šumama, a ne love se pozornost uzimaju lisica, koja je zaštićena te čagalj, neobična životinja izgledom nalik i lisici i vuku.

Najstariji po stažu lovac Saveza, Augustin Markanović za sebe kaže da ne samo da je lovac 58 godina nego je vjerojatno i najneobičniji lovac na svijetu.

- Zadnjeg sam srnjaka ustrijelio 1959. godine. Kada sam mu vidio suzu u oku, više nisam mogao učiniti tako nešto. Zadnjeg zeca 1964. godine. Lovio sam uglavnom divlje patke i to mužjake. Ja sam nešto kao čuvar prirode, a eto najduže sam lovac - ispričao je za 034portal Augustin Markanović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI