Ivan Katanić: Zadaci na olimpijadi uopće nisu bili teški

Ivan Katanić ispred vrta u Tajlandu
(FOTO: Iz osobne kolekcije Ivana Katanića)

31.07.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 12992

- Znao sam da ću u Tajlandu osvojiti odličje - komentirao je za 034portal požeški gimnazijalac Ivan Katanić po povratku s olimpijade mladih informatičara IOI 2011 održane proteklog tjedna u Tajlandu. Na toj je olimpijadi, podsjetimo, Ivan skupa s još dvojicom hrvatskih reprezentativaca osvojio zlatnu medalju. Sinoć se vratio doma u Zagrađe kod Pleternice.

- Na tim su natjecanjima zadaci u obliku opširnih, opisnih problema za koje treba smisliti rješenje. Ta su rješenja programi koje u nekom programskom jeziku, uglavnom to su C++ ili Pascal, trebamo isprogramirati pa kada netko u njega upiše neki parametar, da program pokaže rješenje. Meni osobno zadaci nisu bili teški jer imali smo zajedničke pripreme na Krku, cijela hrvatska reprezentacija. Ondje su nas pripremali ljudi koji su osvajali odličja prošlih godina - ispričao je  Ivan.

Izvrsni i svjetski nagrađivani informatičar i dalje je jako skroman kada govori o svojim uspjesima. Tako naglašava da je na ovoj olimpijadi u Tajlandu podijeljeno 25 zlatnih medalja jer je to poticajno natjecanje. Međutim, valja reći kako je na natjecanju sudjelovalo tristotinjak najboljih mladih informatičara iz cijelog svijeta.


Nakon završene gimnazije, Ivan se ove godine upisao na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.
- Zasad još nemam nekih daljih planova, ne znam što bih točno i gdje radio kada završim fakultet. Znam da ću vjerojatno moći raditi negdje u inozemstvu za pet puta bolju plaću, ali ipak bih volio ostati u Hrvatskoj. Što se tiče naše županije, ovdje stvarno ne znam gdje bih mogao raditi - kazao je zlatni informatički olimpijac.


Ivanov uspjeh je za 034portal komentirala i njegova mentorica Sanja Grabusin, profesorica informatike u požeškoj Gimnaziji.
- Zlatom na olimpijadi Ivan je na najbolji način zaključio srednjoškolska natjecanja na kojima je u proteklih nekoliko godina ostvario izuzetne uspjehe i proslavio našu Gimnaziju. Meni je drago što sam imala sreću da nakon Marija Živića, koji je na međunarodnim olimpijadama osvojio četiri medalje predajem i Ivanu, gimnazijalcu s najviše osvojenih odličja na domaćim i međunarodnim natjecanjima - ponosno je odgovorila Grabusin.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI