Bore se za prava korisnika kredita s valutnom klauzulom

Tečaj švicarskog frnka u odnosu na kunu i dalje raste
(FOTO: Antonio Bronić/PIXSELL)

26.07.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 2822

Ako ste među onim građanima koji su prije pet, šest godina uzeli kredit u nekoj od banaka s valutnom klauzulom u švicarskim francima onda vam danas sigurno nije lako.

Navlakuša

Niska početna kamata u međuvremenu je narasla, a zadnjih mjeseci bankari kamatu smanjuju jer tečaj franka u odnosu na kunu divlja. Mnogima koji imaju takve kredite pojam kojega najviše googlaju je "CHF in HRK" kada google tražilica kao prvi rezultat izbacuje trenutnu vrijednost omraženog švicarca izraženog u kunama.


Današnji rezultat je 6.40 kuna za 1 švicarski franak.
Za razliku od prije pet, šest godina kada su uzimali kredit, korisnicima je do danas rata porasla i do 65 posto. Tako je onima koji su 2005. godine imali mjesečnu ratu 2.200 kuna, ona danas narasla na više od 3.600 kuna.


Udruga Franak

Kako bi zaštitili građane od kako kažu "svaljivanja svog rizika tržišnih kretanja  na isključivo jednu ugovornu stranu – korisnike kredita" osnovana je Udruga građana Franak. Glavni ciljevi udruge su:

1. Zaštita prava građana koji su kod poslovnih banaka u RH podigli kredite s deviznom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom za kupnju nekretnine ili pokretnine.
2. Zalaganje za zakonsko uvođenje instituta osobnog bankrota.
3. Strogo i transparentno definiranje marže banaka prema standardima EU (Libor ili Euribor).
4. Zalaganje za mogućnost konverzije postojećih chf kredita u eur ili kune po povlaštenom tečaju.

Sastanak Udruge u Osijeku

Želite li se pridružiti udruzi neformalni sastanak za područje Osijeka i gravitirajućih područja je zakazan za srijedu 27. 7. 2011. u 19 sati na terasi hotela Osijek (Šamačka br.4). Logo udruge će biti na stolu.

Više o radu udruge čitajte na: Udruga Franak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI