Promjene sad i odmah!

Ilustracija: Ostati na dobro utabanoj ruti ili birati promjene?
(FOTO: Istockphoto)

24.07.2011. | Dijaspora
Pregleda: 2747

Nedavno prisustvujem jednoj petodnevnoj radionici u sklopu daljnje poslovne edukacije kojoj su tema promjene, kako ih postići i kako zainteresirati ljude koje vodimo za koje smo disciplinarno i moralno odgovorni.

Uvodnu i pozdravnu riječ ima sociolog i psiholog iz consulting teama, briljantni retoričar provokativnog nastupa, koji nas izazivački pita kada je netko od nas prisutnih zadnji puta u svom poslovnom ili privatnom životu nešto promijenio.

Svjesno, razmišljajući, strukturirano! Bez obzira na to da li je promjena bila pozitivna ili negativna.

Nitko ništa!


Tajac i tišina koji su  naprosto parali sterilnu atmosferu konferencijske dvorane postaju nepodnošljivi. Niti nakon desetak minuta ne odgovaramo na njegovo pitanje. Daje nam još pet minuta za razmišljanje i približava se mikrofonom svakome od nas.


Znam, reći ćete, u pitanju je performance, znaju oni kako prodati robu, malo dramatike ne šteti. Svakako su to verzirani predavači koji su se u dugogodišnjoj praksi „svega nagledali“, ali i mi koji smo došli nešto naučiti nismo „od jučer“. Ne radi se o tremi, naučeni smo prezentirati pred publikom, ali ovoga puta nitko od nas nema što za reći!

Ok, nastavlja moderator, gospodo seminaristi, možda ste vičniji pismenoj riječi, molim, evo vam olovka i papir pa mi to napišite. Sve skupa malo podsjeća na studentske dane i ima neke draži.

Muški u obrani

Ženski dio sudionika pomalo se osjeća isprovociran i počinje pisati, a muški dio moderatora već smatra suparnikom i većom alfa životinjom te iz tog razloga niti ne pomišlja uzeti olovku u ruke. Nakon 20-tak minuta ispunjeno je sedam papirića i svi se preko projektora projiciraju na zid.

Dobivamo još malo vremena da o napisanom razmislimo. A napisano je otprilike ovo: neuspješna dvomjesečna dijeta, neuspješno odvikavanje od pušenja, nedovršeni seminar yoge, nepoložen ispit iz francuskog na školi stranih jezika...

Moderator nastavlja: sigurno ste i na svog managera ljuti što vas je ovamo poslao ,malo vam je prerano jer je 9 sati ujutro, osim toga je ponedjeljak, vi bi radije u srijedu, niste popili kavicu i pregledali mailove, weekend baš nije bio za pamćenje i dijete vam se jutros prije vrtića nije pokakalo.

Znači, niste baš za promjene?

Ok, a što ako se sve oko vas promijeni samo vi ne? Što mislite koliko dugo možete tako? Vi ste se znači umrežili sa drugima koji ne žele promjene? I baš vam je lijepo tako jer se bojite ako se odmrežite da ćete nešto izgubiti? A tko vas je doveo u takvo stanje?

Gospodo, mijenjajte se a ja ću vam u tome pomoći. Vi samo pokažite kooperativnost.

Vraćam se  navečer kući razmišljajući o aktualnim vijestima iz Hrvatske. Nastavlja se potraga za Antonijom, Marijana i dalje verbalno balegari za par eura, Ivo se odlučio vratiti i sve reći tamo gdje je sve i započelo, klinci se upisuju u srednje škole, Kerum drži lekcije ex chatedra po Splitu, sankcionirati će se poslodavci koji ne isplaćuju plaće...

Domovina mi na seminaru kao i ja.

Poslije seminara godišnji odmori pa vruća jesen. Već miriše na kestene i jabuke iz požeške pješačke zone! Pojesti ćemo i fiš u parku na Orljavi, obrati svo grožđe po požeškim vinogradima i sjediti na plastičnim stolcima slušajući tamburice! Možda i dva puta. Tu je neka promjena na vidiku.

Sjetim se potom nedavno pročitanog članka o osnivanju Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića na netu i njegovog gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića.

"Pred nama su parlamentarni izbori, a Hrvatska je kao nasukani brod. Do toga nas je dovela nesposobna i kleptokratska klika dužnosnika i njihovih umreženih ortaka. Vrijeme je za korjenite promjene a ne za još jednu izbornu kozmetiku, prijevaru i laž. Oni koji su nas u ovakvo stanje doveli ne mogu nas iz njega izvući!"

Poziv na promjene

Vidim, čitam, slušam, čovjek zaista polarizira Hrvatsku. Ne priča ništa o čemu Hrvati ne razmišljaju bili vjernici ili nevjernici. Poziva na promjene! Eksplicitno objašnjava svoju platformu i način na koji ih je moguće ostvariti. Govori smireno, potkovano i očigledno je svakome tko ga sluša jasno da je u tome autentičan.

Razmišljam o tome da je don Grubišić na jedan izvjestan način preuzeo ulogu mog moderatora iz konzultantske firme.

Motivira nas na promjene i još nam sociološki objašnjava čitav mehanizam koji do njih vodi. Kritizira našu inertnost i san iz kojega se ne želimo probuditi.

Posljedice na vidjelo!

Moj moderator ide još i dalje, provokativan je, sarkastičan, neprekidno mi stavlja u uvid posljedice koje ću zbog te svoje nespremnosti za promjene imati za par godina. Dijeli nam pljuske izazivajući pitanjima poput “Što mislite, koliko dugo još možete TAAAKO obavljati svoj posao? Zavaljeni ste u rutinu koju ste SAAMI stvorili, izležavate se na osnovu dosadašnjih zasluga dok vam ne dođe netko tko to sve gleda sa strane i ima optimalan odmak od svega, netko tko nema emocionalan odnos prema tome što ste VIIIII do sada napravili i stvorili, netko tko će reći it’s not my baby!

Baš to me podsjetilo na Grubišićeve riječi izrečene kod Stankovića da se ulaskom u EU niti jedan naš problem neće riješiti ako se mi sami ne uhvatimo u koštac s njim. Potkrijepio je to primjerom usklađivanja hrvatskih zakona sa stečevinom EU. Da smo htjeli mogli smo ih i prije uskladiti i to puno jeftinije.

Nalazim se u sličnoj situaciji. Moram opravdati novce koji su potrošeni za moju poslovnu edukaciju. Očekuje se moj feedback o tome što ću od naučenog implementirati u moju svakodnevicu. Moram objasniti pomoću kojih instrumenata to želim ostvariti i koliko vremena za to planiram potrošiti.

Odmah i sad

Znači, moram započeti s promjenama. Dan mi je signal. Pokazane su mi sve igračke s kojima se mogu igrati. Dana mi je i štoperica da ne zaboravim na vrijeme.

Nema nikoga tko će to učiniti za mene.

Dovoljno sam odrasla i shvaćam ozbiljnost situacije.

Mislim da promjenama zapravo dokazujemo sebi samima da smo živi.
Zbog toga su valjda i potrebne.

Kada ste vi posljednji puta nešto promijenili? Naravno da ne mislim na boju kose, novu plazmu ili bilo što, što se novcem dobije u zamjenu!

Kužite vi kako ja to mislim pa se utoliko više radujem vašim komentarima. :)



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI