Požežanin u Berlinu uspješan operni solist

Marko Špehar
(FOTO: Privatna kolekcija Marka Špehara)

22.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 5332

Solist Komische Oper Berlin je, vjerovali ili ne, naš Požežanin Marko Špehar. Otišao je prije 12 godina u Stuttgart na Glazbenu akademiju pod vodstvom Dunje Vejzović, za koju sam kaže da mu je bila najveći uzor i inspiracija u razvoju i karijeri.

- Opera je u Berlinu važan sociološki segment ukorijenjen u društvo, dok kod nas još uvijek nije dovoljno osviještena kao zanimanje. Širine repertoara su daleko veće nego kod nas, naravno uvjetovano kvalitetom. Zagreb i Rijeka pokušavaju iskočiti iz kruga izrazito poznatih svjetskih opera i pokoje nacionalne, ali teško je to ovdje. U Berlinu svaka operna kuća ima barem jednu praizvedbu godišnje - izjavio je Marko Špehar.

Komische Oper Berlin, iznenađujuće, nema veze s komedijom. Specijalizirani su za avangardnu scenografiju.


- Nema debelih žena u krinolinama, traži se jedna moderna interpretacija djela kao povezivanje s današnjim svijetom i problematikom. Kad je Handel živio, bio je najveća moguća zvijezda, nasuprot tome što je bio žustri kritičar tadašnjeg društva. Dalo bi se povući paralelu s našim prostorom i vremenom i zapitati se. Iskreno mislim da bi se u Požegi po pitanju glazbe dalo puno više napraviti - rekao je Marko Špehar čija glazbena ostvarenost jednostavno zapanjuje, a tek mu je 29 godina.


Kada smo ga pitali bi li se želio jednom vratiti živjeti u Požegu, nasmijao se do suza i rekao: "Ne vraćam se nikad".


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI