Osječani kampiraju na livadama u Velikoj

Noćni čuvari izviđačkog kluba "Javor" iz Osijeka
(FOTO: Martina Smrzlić)

22.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 3574

Izviđački klub "Javor" iz Osijeka kampira na livadi u Velikoj u sklopu Parka prirode Papuk. Ove godine slave deseti rođendan i ovo im je drugi put da su tamo. Trenutačno se na lokaciji nalazi tridesetak izviđača i očekuju ih još toliko. Iako na našem području nema uređenog kampirališta s tuševima i drugom potrebnom infrastrukturom, oni su zadovoljni čistom prirodom, a prostor za kampiranje su sami uredili.

- Tu nam je lijepo. Prošle smo godine bili na moru u Prviću, a ove smo se godine odlučili ipak vratiti u Veliku. Ima puno prirode, brda i slap, sve nam to pomaže pri istraživanju. Među nama ima i djece i roditelja. Meni je po statutu sin nadređen - rekla je Ljiljana Medved, kuharica u kampu.

Tijekom dva tjedna koliko traje kamp izviđači uče o prehrani u prirodi, orijentaciji, njeguju timski duh i zajedništo te iznad svega se odlično zabavljaju. Članova ima u dobi od devet godina do studenata, iako im se pridružuju i "Brđani" - izviđači stariji od 27 godina, uglavnom roditelji mladih izviđača.


- Svatko ima svoje obaveze, podižemo zastavu, igramo badminton i nogomet, tenis imamo čak i viseću kuglanu. Ujutro je odmah gimnastika i cijeli dan provodimo kako u sportskom duhu zajedništva tako i u ekološkoj osviještenosti - rekla je Jadranka Kokolari, vođa izviđača.


Sam pokret izviđača postoji još od 1907. dok je klub "Javor" osnovan 2001. od strane bivših članova izviđača "Bratstva i jedinstva" koje je nastalo još davne 1960. godine.

Izviđači tijekom cijele godine svojim radom skupljaju bodove i ovisno o njihovom angažmanu se formira trošak samog kampiranja. Kokolari napominje da je izviđaštvo disciplina koja obuhvaća 14 različitih područja interesa u čiju srž ulazi, te ima bitan i pozitivan efekt na odgoj i obrazovanje djece.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI