Vršnjaci su ga prije zadirkivali, a sada ga cijene

Luka Švajda
(FOTO: P.R.I.L.)

22.07.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 12074

Počelo je dugo, radno ljeto za Luku Švajdu (16). Višestruko nagrađivani požeški plesač vratio se s plesnog seminara u Grožnjanu u Istri, a već ovog vikenda ide na treću ljetnu školu "Guy Perkov" u Šibenik. Na oba su ga seminara pozvali sami organizatori i, za razliku od mnogih drugih mladih plesača, Luka je svojim radom izborio da mnoge seminare ne mora plaćati. Organizatori su mu osigurali 14 dana besplatnog pohađanja ove ljetne škole, ali Luka će ih iskoristiti sedam jer već za tjedan dana počinje seminar u Puli. Kaže, ondje mu odgovaraju pedagozi i sviđa mu se takav stil plesa.

- Volim suvremeni ples, u njemu sam se našao. Još kao dijete bio sam strašno hiperaktivan. Na početku osnovne škole tetka me upisala u Plesnu radionicu Ilijane Lončar. Meni je to odgovaralo, odmah mi se svidjelo. Malo kasnije, vršnjaci su me zadirkivali, kod nas ima dosta predrasuda prema muškim plesačima. Danas, kada sam postigao neke rezultate, više ne zadirkuju. Sada cijene moj rad i uspjehe - priča Luka.

Ples je za Luku isto što je nogomet za mnoge njegove vršnjake, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Sada će u drugi razred gimnazije, a želio bi se cijeli život baviti plesom. Budući da u Hrvatskoj nema plesne akademije, najbliža kvalitetna je u Salzburgu u Austriji, pokušat će se ondje upisati nakon škole. Ili u Belgiju.
- Ako ne uspijem, druga je varijanta Filozofski fakultet. Volim psihologiju, povijest i književnost, to me sve zanima. Ali ples je na prvom mjestu.


Luka trenira dvaput tjedno na Ilijaninoj radionici, a osim toga vježba i kod kuće. Uz školu, ples i sve obaveze stigne se i zabaviti s društvom. Plesači su popularni među djevojkama, a Luka kaže kako voli upoznavati nove ljude i stjecati nova znanja, zato se veseli i ovogodišnjim ljetnim seminarima.


Nakon Pule, u kolovozu je na rasporedu seminar u Zadru. Potom slijedi Festival suvremenog plesa u Murskoj Soboti (SLO), gdje će Luka nastupiti jer je nedavno osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Celju. Osim njega, Plesna radionica Ilijane Lončar nastupit će s još dvije vlastite koreografije na tom festivalu. Cijela je radionica pozvana pred kraj ljeta na varaždinski Špancirfest, gdje će požeški plesači gostovati drugu godinu za redom.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI