Rehabilitacijski centar - utočište osoba s posebnim potrebama

Centar udruge Mi
(FOTO: Udruga "Mi")

21.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 5538

Pokrenuta je inicijativa za hvalevrijedan projekt vezan uz osobe s posebnim potrebama. Nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a udruga "Mi" je partner projekta. Radi se o projektu Europske unije o pripremi za zapošljavanje teško zapošljivih skupina, konkretno osoba s posebnim potrebama. Krajem kolovoza će njihova komisija odlučiti o projektu.

Udruga "Mi" trenutačno broji 96 obitelji sa 113 djece s posebnim potrebama, svih dobnih skupina i svih vrsta oboljenja. S obzirom da Požeško-slavonska županija nema specijaliziranu ustanovu za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, Udruga je izgradila vlastiti Rekreacijsko-rehabilitacijski centar za djecu i osobe s posebnim potrebama. Prva je zgrada izgrađena isključivo donacijama, radom Udruge i njenih članova, a druga iz projekta CARDS 2004.

- Ponedjeljkom imamo radionice od  devet do 13 sati, a srijedom u poslijepodnevnim satima druženje. Druga zgrada za rehabilitaciju je završena, međutim nije opremljena. Sredstva prikupljena u prošlogodišnjoj akciji oročili smo i sada smo u fazi prikupljanja ponuda za opremu. Aplicirali smo par projekata kao na primjer za jačanje kapaciteta Udruge, te ako nam budu odobreni, angažirali bi psihologa i logopeda kao i fizioterapeuta - rekla je Snježana Marić, voditeljica centra.


Udruga "Mi" također priprema tri javna nastupa od kojih će prvi biti u rujnu povodom manifestacije "Jakšić ususret jeseni". Socijalizacija osoba s posebnim potrebama je od posebne važnosti kao i njihova međusobna interakcija.


- Nekima od tih obitelji je ovo jedini izlazak. Roditelji su konstantno uz svoju djecu na način koji iziskuje ogromne količine energije i ovo im je mjesto gdje se svi mogu opustiti i biti među sebi jednakima. Većina te djece ništa ne zna, ali kad dođe ponedjeljak ili srijeda, već pitaju roditelje hoće li danas u centar. Volonteri su divni, terapeuti i odgajatelji strašno puno pomažu - kaže Snježana Burić, djelatnica Centra.

Pojedini roditelji imaju poteškoće sa samim prijevozom budući da su članovi s područja cijele županije. Snježana Marić kaže kako je za sada vozilo velik problem, kako zbog samog vozila tako i ostalih troškova te širine područja. Svaka pomoć je dobrodošla. Centar je otvoren za donacije i volontere. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI