Tesla je vjerovao da će svi jednom imati besplatnu energiju

Danijel Zubčević u rukama drži Teslin transformator
(FOTO: Martina Smrzlić)

09.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 10075

"U Teslino vrijeme malo je bilo milijunaša, a on da je patentirao izmjeničnu struju bio bi milijarder. Ali on to nije učinio. Vjerovao je da će se čovječanstvo kad-tad služiti energijom besplatno", rekao je Danijel Zubčević, profesor fizike u požeškoj Gimnaziji i voditelj Zvjezdarnice Otona Kučere upitan da kaže pokoju o velikom hrvatskom izumitelju Nikoli Tesli u povodu njegova 155. rođendana.

Altruistički vizionar

- On je bez sumnje bio veliki genijalac. Takvi su ljudi rijetki. Strašan kvocijent inteligencije i vrijedan. Konstantno je radio. Da je napravio samo izmjeničnu struju, to bi za jednog čovjeka bilo dosta za cijeli život, ali on je stalno išao dalje i dalje. Kao: "A što bih mogao sada? Ah, da. Bežični prijenos energije".


Drago Kovačević, također profesor fizike u Gimnaziji, slično je komentirao Teslin rad.
 - Einstein je sve zapisivao, a Tesla je sav svoj rad imao u glavi. On bi razmišljao, razmišljao i tek kad bi složio cijeli projekt počeo bi ga izrađivati. Pa prvi nobelovac Rendgen ima zahvaliti Tesli na svom izumu. A Marconia i ostale da ni ne spominjem.


Kopao kanale uz cestu

Nikola Tesla rođen je 9/10. srpnja 1856. godine u selu Smiljan kraj Gospića, a porijeklom je bio Srbin. O njegovu privatnom životu se malo toga zna, osim da je bio godinama platonski zaljubljen u  udanu ženu koja mu je bila vjerna prijateljica i pomoć u trenucima kada se borio za svoje mjesto u društvu. Neko vrijeme je preživljavao kopajući kanale uz cestu. Slavu stječe nakon rada u Edisonovu kabinetu iako mu je i sam Edison priuštio nebrojene probleme.

Osim mnogih njegovih izuma i patenata koje koristimo već desecima godina, otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova, za što se u njegovo vrijeme vjerovalo da je nemoguće. Izložio je ideju o interplanetarnoj komunikaciji pomoću ultra kratkih valova i slao poruke u svemir.

Projekt HAARP

Tvorac projekta HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), Bernard Istland, svoj patent je razvio na temelju Teslina pronalaska "smrtonosne zrake". Navodno, može uzrokovati potres na Zemlji.

- Teoretičari zavjere kažu da je upravo projekt HAARP odgovoran za velike potrese, promjene vremenskih prilika na Zemlji. Taj signal je, po njima, dovoljno moćan uništiti neprijateljske letjelice iz svemira i srušiti komunikacijsku mrežu na Zemlji. Dakako, stručnjaci koji su radili na projektu to opovrgavaju - dodaje Zubčević.

Cijeli projekt zasnovao se na Teslinim zamislima o velikoj količini energije koja je rasprostranjena u Zemljinoj atmosferu. Nadao se da će u budućnosti svako domaćinstvo na ovaj način koristiti energiju preko jedne antene.

Wardenclyffov toranj

Kruna Teslinog rada je svakako Wardenclyffov toranj, visok šezdeset metara s ogromnom kupolom na vrhu u obliku gljive, teškom 55 tona u kojoj se nalazilo pojačalo s odašiljačem koje je trebalo u koncentričnim krugovima slati besplatnu energiju iz svemira po čitavom planet. Da bi se tom energijom mogli služiti trebali bi imati, po Teslinoj zamisli, samo prijemnik na bilo kojem uređaju koji bi sličio običnoj radio anteni.
Nakon svađe s investitorom projekt je propao, a toranj uništen.

- Požeška Gimnazija posjeduje Teslin transformator i naši učenici mogu vidjeti i sami kako to funkcionira u praksi. Uostalom, on je zaslužan za način kojim se svi služimo električnom energijom, Možda nekoga od njih inspirira postati izumitelj - rekao je Zubčević uz demonstraciju rada transformatora, objašnjavajući kako je sve što je Tesla napravio u stvari jednostavno, ali genijalno.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI