Luksemburg najbogatiji, Bugarska najsiromašnija

Luksemburg
(FOTO: Wikimedia Commons)

03.07.2011. | HRT / M.N.
Pregleda: 4990

Prema istraživanju europskog ureda za statistiku Eurostat, Luksemburg je i prošle godine bio najbogatija članica Europske unije s najvišim BDP-om po glavi stanovnika. Najsiromašnija članica EU je Bugarska.

Izvješće Eurostata obuhvaća 27 članica EU, tri članice EFTA-a, četiri zemlje kandidata i tri zemlje zapadnog Balkana.

Luksemburški je BDP prošle godine bio skoro trostruko veći od prosjeka Europske unije. Drugoplasirana je Nizozemska, a slijede Danska, Irska, Austrija i Švedska.


Iznad europskog prosjeka još su Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija s BDP-om 10 do 20 posto većim od prosječnog. Španjolska, Italija i Cipar čine sam prosjek, dok Grčka, Slovenija, Malta, Portugal i Češka spadaju u skupinu zemalja s 10 do 20 posto nižim BDP-om.


Hrvatski je BDP po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, 39 posto ispod prosjeka Europske unije. Time smo se svrstali u skupinu zemalja čiji je BDP od 25 do 40 posto ispod europskog prosjeka, a obuhvaća Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Poljsku. Najbliža nam je Poljska, čiji je BDP 38 posto niži od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj i Bugarskoj BDP je oko 55 posto ispod europskog prosjeka, navode u Eurostatu.

U skupini koju čine Crna Gora, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Albanija, BDP je od 60 do 70 posto ispod europskog prosjeka.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI