Rich osvojio ʺZlatne rukeʺ i najavljuje nova zapošljavanja

Slavko Rich (lijevo) i predsjednik HOK-a Dragutin Radogajec
(FOTO: O.K.)

30.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10130

Biti uspješni obrtnik 25 godina, voditi posao koji će preživjeti različite zakone, kolebanja tržišta i krizu, pritom još širiti djelatnosti i poslove, priznat ćete, pravi je pothvat kojim se malo tko u našoj županiji može pohvaliti. Stoga ne čudi da je Slavko Rich, vlasnik autoprijevoznog poduzeća u Završju i požeške turističke agencije Rich Tours, svojim iskustvom, radom i zalaganjem osvojio najveću nagradu koju hrvatski obrtnik može osvojiti - statuu "Zlatne ruke" Hrvatske obrtničke komore. Samo osam obrtnika iz cijele Hrvatske zaslužilo je ovu nagradu za uspješan rad i zalaganje za obrtnike.

- Ovo priznanje mi jako puno znači. Da mi netko umjesto toga ponudi 5.000 eura, odbio bih - komentirao je Rich za 034portal.

Počeo 1986. u Sloveniji


Slavko Rich je otvorio obrt 1986. godine. Budući da tada u Hrvatskoj zakon nije dopuštao privatnicima da se bave prijevozom putnika, radio je u Sloveniji. Tek od 1996. godine je u Hrvatskoj privatnicima dozvoljeno registrirati obrte za prijevoz, a od 2000. godine proširio je djelatnosti svoga obrta i na putničku agenciju. Trenutačno zapošljava sedam djelatnika, a unatoč krizi najavljuje širenje poslova i nastavak zapošljavanja.


Nikoga nije otpustio zbog krize

- Kriza nas je zahvatila sve u autoprijevoznoj branši. Samo kvalitetnim radom i dugogodišnjim iskustvom mi se uspijevamo uduprijeti. Nisam otpustio nijednog radnika. Čak dapače, naručili smo sedmi putnički autobus i kada stigne, trebat će nam još djelatnika - kaže nagrađeni obrtnik Rich.

Autoprijevoz Rich ima koncesiju Županije za prijevoz 3 autobusa školske djece, s Hrvatskim košarkaškim savezom za prijevoz svih reprezentacija osim muške A te s Ministarstvom obrane. Osim toga, preko vlastite putničke agencije dodatno upošljava svoje autobuse.

Problemi: Rad na crno i neplaćanje

Kao predsjednik Udruženja obrtnika grada Požege i Odbora za prijevoz putnika u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Rich se konstantno zalaže za poboljšanje položaja obrtnika.

- Krenuo sam kao obrtnik i ne planiram drukčije. Vlasnici trgovačkih društava su u prednosti jer ne odgovaraju za poslovanja svojih poduzeća svom vlastitom imovinom za razliku od obrtnika, ali zalažemo se da se zakoni promijene i da po tom pitanju budemo izjednačeni. Također, danas je velik problem za obrtnike neplaćanje i rad na crno. Nije problem naći posao i odraditi ga, problem nastaje kada ga treba naplatiti. Nadamo se i zalažemo se da inspekcije što ozbiljnije shvate svoje zadaće i da se, zahvaljujući novom zakonu, što prije suzbije rad na crno i nemogućnost naplate.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI