Centar Požege zanimljiv velikoj koloniji šišmiša!

Velika kolonija šišmiša na tavanu zgrade u centru Požege
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6424

Što pomislite kada vidite šišmiša? Bojite li se? Ono što je sigurno je da je strah od šišmiša neosnovan i nepotreban jer šišmiši niti žele niti im je u interesu da se zalete u vas.  Ako se to dogodi, dogodilo se sasvim slučajno i koliko će neugodno biti vama, još više će biti i šišmišu.

Privučeni nesvakidašnjim prizorom kada smo vidjeli nekoliko desetaka šišmiša u pola bijela dana kako letaju po poslovnoj zgradi u centru Požege, nazvali smo stručnu službu u Državnom zavodu za zaštitu prirode (DZZP) kako bi nam pojasnili navike ovih malih letećih i zakonom zaštićenih životinja.

Probni izleti


- Šišmiši znaju po danu letjeti ukoliko ih se ometa u prostoriji u kojoj se nalazi porodična kolonija. Tijekom toplih ljetnih dana radi se o kolonijama koje su u fazi razmnožavanja pa se događaju i probni letovi na kojima se mali šišmiši uče vještinama - kaže nam stručna suradnica u Zavodu za zaštitu prirode u Zagrebu Daniela Hamidović.


- Šišmiši u ovo doba godine ulaze u potkrovlja, no kasnije se tijekom rujna i listopada sele u hladnije prostore, pa se tada, kada izađu iz prostorije, može začepiti otvor kroz kojega su ušli te ih tako spriječiti da se ponovno nasele preko ljeta - kaže Hamidovićeva i upozorava kako se za bilo kakvo postupanje sa zaštićenim životinjama prethodno potrebno kontaktirati stručnjake koji će dati savjet kada i kako obavljati takve radnje. Dodaje da se, ako se radi o hladnom prostoru, šišmiši i preko zime mogu zadržati u njemu.

Neuobičajena situacija

- Fotografije koje ste mi poslali govore da se radi o dvije ili tri vrste šišmiša. Situacija da se te vrste nastanjuju u potkrovljima je neuobičajena i centar Požege je, kako se čini, po nečemu zanimljiv šišmišima koji inače vole osamljene prostore na rubovima šuma. Znaju se naseliti u tornjeve crkava ili recimo primjer škole na rubu maloga mjesta, ali ne baš u ovakvom broju na tavan u centru grada - rekla je Danijela Hamidović za 034portal.

Turistička atrakcija

Kaže kako je ovakva situacija u kojoj šišmiši ne smetaju vlasniku niti korisnicima zgrade dobar primjer kako se takve situacije rješavaju i na zapadu.
- Ako nikome ne smetaju, bilo bi najbolje da na tavanu i ostanu, jer očito su se prilagodili gradu. Ova i iduće godina proglašene su međunarodnom godinom šišmiša u Europi, a ovakvi rijetki i veliki primjeri kolonija, poput vaše u Požegi, u urbanim europskim sredinama su ponegdje i turistička atrakcija - kaže Danijela Hamidović iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Dodaje kako će svakako tijekom iduća tri tjedna posjetiti Požegu i na licu mjesta se uvjeriti o kojim vrstama šišmiša se radi te s vlasnikom prostora dogovoriti daljnja postupanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI