Nakon 9 dana pronađeno dvoje živih

Japanska svakodnevica u najugroženijim područjima.
(FOTO: PIXSELL)

20.03.2011. | NHK/V.B.
Pregleda: 1734

Nakon 9 dana provedenih pod ruševinama danas je u Japanu spašeno dvoje ljudi, starica od 80 godina i nje 16-godišnji unuk. Njega je pronašla policija nakon što je ispuzao iz srušene kuće, dok su po staricu pozvani spasioci, javila jepanska državna televizija NHK.

Japanske vlasti izvjestile su kako je učinjen pomak u kontroli stanja u razrušenoj atomskoj centrali Fukushima Daiichi, 170 kilometara sjeverno od Tokya. Posebna pozornost usmjerena je na reaktor broj 3. u kojemu se nalazi i visokotoksično MOX gorivo. Alternativni mediji na internetu javljaju kako postoji mogućnost da se u tom rekatoru s konvencionalnim nalazi i MOX gorivo koje bi, dođe li do ispuštanja u atmosferu, bilo daleko kobnije od obogaćenog urana.

Prvotne najave nisu bile baš najbolje jer su odgovorni najavljivali puštanje plinova iz oštećenog postrojenja zbog visokog tlaka. Tijekom poslijepodneva situacija je stabilizirana, a Japanci su odahnuli na vijest da je tlak opao i da ispuštanje radioktivnih plinova neće biti potrebno.


Nažalost, vlada je potvrdila da su pronađeni novi uzorci nedopuštenih količina radioaktivnih elemenata u mlijeku, povrću i drugim namirnicama.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI