Nezaposlenost u odnosu na lani nastavlja rasti

U svibnju su najtraženiji na burzi rada bili krojači - ilustracija
(FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL)

19.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 2123

Krajem svibnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Požega bilo je evidentirano 5.888 nezaposlenih osoba, što s obzirom na prethodni mjesec čini pad nezaposlenosti za 1,5 posto. Međutim, u odnosu na svibanj prošle godine nezaposlenost je porasla za 3,66 posto.

Na evidenciji Zavoda većinu i dalje čine žene ili 52 posto. Više od 50 posto nezaposlenih čine oni sa završenom trogodišnjom i četverogodišnjom srednjom školom, dok oni s višom ili visokom stručnom spremom čine udio od 7 posto ukupne nezaposlenosti. Trećina nezaposlenih ima završenu samo osnovnu školu ili je bez škole.

Broj novoprijavljenih na Zavod u svibnju povećan je za 40 posto u odnosu na travanj i čak 71 posto u odnosu na svibanj 2010. godine.


Broj novozaposlenih također je narastao, ali ne u tako velikom obujmu kao broj novoprijavljenih na Zavod. Tako je broj novozaposlenih u svibnju veći za 20 posto u odnosu na travanj, a to se ponajviše pripisuje sezonskim poslovima na moru. Broj novozaposlenih u odnosu na svibanj prošle godine porastao je za 1 posto.


Najtraženija zanimanja na burzi rada tijekom svibnja bili su krojač, prodavač i šivač, dok je među novozaposlenima najviše kuhara, krojača, prodavača i konobara.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI