Sir i vrhnje od četvrtka u rashladnim vitrinama

Prodavačice sira i vrhnja iza novih rashladnih vitrina
(FOTO: Vjeran Blašković)

18.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4300

Gradsko komunalno poduzeće Tekija u četvrtak je na dijelu tržnice gdje se prodaje sir i vrhnje domaćih proizvođača postavilo rashladne vitrine kako bi prodaja ovih domaćih proizvoda bila u skladu s odredbama Europske unije.

Povećani higijenski uvjeti

- Ovim poslom bavim se 25 godina. Nikada do sada nije se dogodilo da se netko vratio i rekao mi da su sir i vrhnje bili pokvareni te da se od njih razbolio. Postavljene vitrine su divna stvar i kupci su odmah pozitivno reagirali. Ipak se radi o povećanim higijenskim uvjetima i potrebnoj zaštiti potrošača, ali i nas proizvođača - rekla je za 034portal Jela Danilović iz Bertelovaca kod Jakšića.


Smanjen broj proizvođača


- Nekada je ovdje sir i vrhnje prodavalo i tri, četiri puta više žena, dolazilo se svaki dan. Otkako su u gradu otvoreni veliki trgovački centri interes za domaćim proizvodima su smanjeni, pa smo se tako i mi proizvođači prorijedili, kaže nam naša sugovornica Jela koja je posao proizvodnje sira i vrhnja učila od svoje svekrve.

Kaže i kako nakon nje više nema tko nastaviti s domaćom proizvodnjom mliječnih proizvoda. Precizira kako se mladi ne žele baviti tradicionalnom proizvodnjom.

Mladi odlaze sa sela

Istu priču govori nam Štefica Marčetić iz Stare Lipe. Sir i vrhnje proizvodi od mlijeka koje joj daju 4 muzne krave.

- Uspijevamo prodajom održati ovo što imamo. Nekada smo imali 6 krava. Višak mlijeka koji ostane nakon proizvodnje sira prodamo na tržištu. Ništa ne dajemo u otkup - priča Štefica.

Dodaje kako mali proizvođači poput nje mogu preživjeti i da nije točno da se proizvodnja nužno mora okrupniti. Problem je što su mladi otišli sa sela, a oni koji daju mlijeko u otkup nemaju računicu jer je otkupna cijena mlijeka mala, a isplata često kasni.

Kaže kako na selu ima i primjera velikih proizvođača mlijeka koji proizvode za otkupljivače, ali oni se ne bave tradicionalnom proizvodnjom sira i vrhnja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI