Neka radnici sami odlučuju o svojim mirovinama

Nino Smolčić
(FOTO: Mario Nakić)

07.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3798

Čelnik HSLS-a požeško-slavonske županije Nino Smolčić najavio je na konferenciji za novinare da se požeški HSLS priključuje nacionalnoj akciji ove stanke naziva "Sami plaćamo, sami odlučujemo". Radi se o akciji kojom HSLS traži podršku građana da oni koji rade i uplaćuju sredstva u mirovinski fond mogu sami odlučiti žele li uplaćivati novac i u drugi stup mirovinskog osiguranja ili ne.

Mirovine im manje i do 27 posto!

- Svi osiguranici uplaćuju isti postotak od plaće u mirovinske fondove, ali su im mirovine različite, tj. mirovine osiguranika samo iz 1. stupa veće su 25 posto, a od 2010. godine i do 27 posto u odnosu na mirovine od onih koji su izdvajali u 1. i 2. mirovinski stup. Tako oštećenih građana danas ima oko tisuću, uglavnom žena, a već uskoro će biti i do 130.000 oštećenih građana. Tu nepravdu trpjet će i svi oni koji odu u mirovinu prije 2035. godine - izjavio je Nino Smolčić.


Pojasnio je kako osiguranici samo 1. stupa veću mirovinu primaju jer im je država 1. listopada 2007. godine uvela dodatak na mirovinu, koji pak nije uveden osiguranicima koji uplaćuju i drugi stup mirovinskog osiguranja.


Ispravljanje nepravde

- Onima koji su otišli u mirovinu 2008. godine, a uplaćivali su 1. i 2. stup prosječna mirovina sada iznosi 1.660,00 kuna, a onima koji su uplaćivali samo u 1. stup mirovina iznosi 2.050,00 kuna. Dakle 400,00 kuna više, a na godišnjoj razini to je otprilike dvije i pol mjesečne mirovine. Kako bi spriječili nepravedno kažnjavanje osiguranika  2. stupa tražimo da se građanima omogući pravo izbora na način da izaberu žele li ostati u 2. stupu ili iz njega izaći - rekao je Nino Smolčić.

Pozvao je građane da podrže akciju u prijepodnevnim satima u Pakracu u četvrtak 9. lipnja na prostoru tržnice i u Požegi u subotu u Cehovskoj ulici kada će  liječnik Dejan Miščević građanima mjeriti krvni tlak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI