Izbore za savjetodavna tijela platit ćemo 780.000 kuna

Ilustracija: Izbori
(FOTO: Luka Klun/PIXSELL)

07.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 3427

Izbori za vijeća nacionalnih manjina u Požeško-slavonskoj županiji održat će se 10. srpnja, a još nije poznato ni gdje će biti biračka mjesta ni tko će platiti troškove - lokalna samouprava ili država.

Prošli izbori 2007. godine stajali su 552.000 kuna, koje je nakon donesene posebne odluke platila država. Uz to, platili smo i troškove predizborne kampanje, koji su tada iznosili 230.000 kuna. Pretpostavlja se da će i ovogodišnji izbori za vijeća nacionalnih manjina otprilike toliko stajati, samo što država još nije donijela odluku o financiranju. Ukoliko tako ostane, troškove će u potpunosti snositi gradovi i općine, saznajemo u Županijskom izbornom povjerenstvu. Na izbore će moći izaći deklarirani pripadnici nacionalnih manjina, onih koje imaju prijavljene liste. Ukupan broj pripadnika nacionalnih manjina u požeškoj županiji i dalje nije poznat, a prema grubim procjenama mogao bi iznositi oko 12 tisuća.

- Vijeće nacionalne manjine je savjetodavno tijelo, ono ne može odlučivati niti sudjeluje u odlučivanju. Međutim, možemo utjecati na neke stvari i pomoći ne samo pripadnicima svoje nacionalnosti, već općenito građanima jer naše će prijedloge nekad prije poslušati nego političke, kazao je Jaroslav Vozab, predsjednik Češke besede Prekopakra, koja je kandidirala jedinu listu za češku manjinu u Pakracu i Lipiku. Inače, samo će pripadnici srpske nacionalne manjine moći birati između dvije različite liste, dok su sve ostale manjine kandidirale po jednu listu.


Vozab je za 034portal rekao kako je odaziv na ove izbore inače slab, a sada očekuje da će biti još slabiji jer su izbori zakazani za vrijeme kada su ljudi na godišnjem odmoru.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI