Zadnji prosvjedi su dječja igra prema onome što slijedi

Dragutin Dukić, Matija Brlošić i Nataša Abramović
(FOTO: Mario Nakić)

27.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 4771

"Ako saborski zastupnici izglasaju prijedlog novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, prošli prosvjedi zbog poticaja i svi prošlogodišnji su dječja igra naspram onoga što ćemo učiniti", rekao je Dragutin Dukić, predsjednik Saveza seljačkih udruga Požeško-slavonske županije na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Grgin dol.

Zakon šteti obiteljskim gospodarstvima

Danas se u Hrvatskom saboru, naime, vodi rasprava i predviđeno je izglasavanje predloženog zakona o otkupu državnog poljoprivrednog zemljišta.
- Ovakav zakon nije dobio zeleno svjetlo ni u jednoj udruzi, a negativno mišljenje o svim njegovim točkama dala je i Hrvatska poljoprivredna komora. Znači, on je štetan za obiteljska gospodarstva. Zato apeliramo na saborske zastupnike da ga pošalju na drugo čitanje, u protivnom ćemo pozvati sve naše udruge i seljake na ulice i uvjeravam vas da će prosvjedi biti najmasovniji dosad, rekao je Dukić.


Pogoduje velikima


Matija Brlošić, predsjednik đakovačke udruge "Brazda" i član Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je na neke nepravilnosti u prijedlogu spornog zakona. Prema njemu, novi zakon će ići na ruku velikim poduzećima jer je glavni kriterij za pravo otkupa državne zemlje broj zaposlenih. Isti zakon ne predviđa rješavanje problema osnivanja više OPG-ova na istoj kućnoj adresi, što pojedincima omogućava otkup višestruko većeg zemljišta od drugih. Predstavnici seljaka naveli su još cijeli niz razloga zašto ovaj zakon ne smije proći.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI