Đurović: ʺU Županiji vlada paralelna vlastʺ

Dražen Đurović (u sredini)
(FOTO: Vjeran Blašković)

24.05.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9880

Zadnje mjesto na ljestvici najkonkurentnijih županija u Hrvatskoj, investicije koje provodi Požeško-slavonska županija kao i njena vlast bile su teme tiskovne konferencije koju je danas održao predsjednik HDSSB-a požeške županije Dražen Đurović.

Rekao je kako u županiji pod hitno treba broj zaposlenih s 18.500 povećati na 30.000 jer drugačije nema perspektive. Podsjetio je kako u županiji ima 22.000 umirovljenika, a da je posljednjim popisom stanovništva broj ukupnog stanovništva u županiji pao za 5.000, sa 86.000 stanovnika, na 81.000.

Paralelna vlast


Đurović je rekao da je županiji uz zapošljavanje nužno i poštivanje pravne države i institucija.
- U ovom trenutku mi imamo nažalost jedan paralelni sustav vođenja i upravljanja Županijom. Postoji jedan institucionalna vertikala na čelu sa županom, županijskim uredima, pročelnicima, čelnicima, županijskim ustanovama. Paralelno s tom vertikalnom postoji jedna izvaninstitucionalna tj. stranačka. Hadezeovska. Na čelu s predsjednikom HDZ-a koji ima prevelik i nedopustivo velik, zapravo odlučujući upliv na rad institucija i županijskih ustanova - izjavio je Dražen Đurović.
 
Zapošljavanje uz suglasnost


Zamolio je da mu se javi ona osoba koja je na natječaju za posao u državnim institucijama izabrana bez prethodne suglasnosti, upliva, dogovora ili sudjelovanja vladajuće stranke.
- Raspitao sam se o raznim imenovanjima, raznim ljudima. Niti za jednu osobu nisam saznao niti čuo da je imenovana, postavljena, izabrana pa čak i na puno nižim radnim mjestima od rukovodećih. Dakle tu se radi o jednom izvaninstitucionalnom okviru kojim se stvara loša i negativna selekcija. I tako to ide - izjavio je Đurović.

Investicije

Osvrnuo se i na investicije koje se provode Županiji - dogradnju Ekonomske škole za koju je rekao da je investicija Svjetske banke te izgradnju poliklinike, rekonstrukciju Osječke ulice i navodnjavanje u Općini Kaptol.

Za nedavni posjet ministra zdravstva Milinovića požeškoj novoj Poliklinici u sklopu Opće županijske bolnice Đurović je rekao kako je ministar samo u prolazu svratio do županije i u bolnici obišao investiciju vrijednu 7 milijuna kuna, a da se uputio u Slavonski Brod gdje se gradi poliklinika vrijedna 47 milijuna kuna.

- Osječka ulica, 600 do 700 metara asfalta. To je investicija Hrvatskih cesta vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Izvođač je "no name" tvrtka (op.a. bezimena tvrtka) s područja zagrebačke županije, radovi traju već mjesecima i ne nazire im se završetak - izjavio je Đurović.

Govoreći o navodnjavanju u Kaptolu, Đurović je naveo kako je investicija navodno vrijedna 7,5 milijuna kuna, a da su investitor Hrvatske vode i Županija. Ukupna površina predviđena za navodnjavanje je 110 hektara.
- Ja ne znam, onaj tko to podijeli uvidjet će da je to nekih 70.000 kn po hektaru. Ne znam je li ta zemlja uopće toliko košta po hektaru, a ne njeno navodnjavanje - rekao je Đurović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI