Marko i Oton rasturili na državnom natjecanju: ¨Konkurencija je mogla biti i jača¨

Oton i Marko s mentoricom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8524

"Bila je dobra konkurencija, mogla je biti malo jača. Imali smo svi isti zadatak, radili smo kormilo. Završio sam sve 30 minuta prije roka i još sam provjeravao jedna element", kaže nam Jakšićanin Marko Brnčić, učenik 2. razreda Tehničke škole Požega koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz AutoCAD-a održanom prošlog tjedna u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića u Zagrebu. U alatu za računalno potpomognut dizajn poznat svakom inženjeru iskazao se i maturant Tehničke škole Oton Bekafigo iz Požege osvojivši peto mjesto. Marko želi studirati strojarstvo, a Oton se još dvoumi između strojarstva i građevine. Njihovi profesori, kolege i obitelji su ponosni na ovaj veliki uspjeh. Nije mala stvar biti prvi i peti u državi.

- AutoCAD sam zavolio u prvom razredu s profesorom Rajićem i svojom braćom koja su se time bavila. U slobodno vrijeme u njemu crtam i skate parkove jer volim voziti skateboard. Na državnom natjecanju nas je bilo desetero, biti prvi među najboljima mi je poticaj za daljnji rad. Inače sam vrlo dobar učenik, više volim strojarske predmete. Plan mi je nakon srednje škole završiti strojarski fakultet u Rijeci ili Slavonskom Brodu tako da će mi znanje AutoCAD-a dobro doći u studiranju. Osnove se mogu dovoljno brzo naučiti ako koristiš "tutoriale" (engleski - kratki vodič, obično na internetu, op.a.). Ja sam se zapravo najviše tome naučio radeći kod kuće. Prvo mjesto mi je bilo jedno veliko iznenađenje, svi su oduševljeni i čestitaju mi. Inače više volim ovakva praktična natjecanja. Nakon srednje škole i fakulteta bih volio raditi kao inženjer projektant, a AutoCAD će me još dugo pratiti - nastavlja Marko.




- Konkurencija među četvrtim razredima je trebala biti jača. Iznenadio sam se dosta. Radili smo 2-D crtanje, to je radionički crtež i imali smo 3-D crtanje kormila broda. To je bilo malo kompliciranije. Bilo je nekih detalja koje smo trebali raditi, ali nitko ih nije uspio napraviti kako je to bilo zamišljeno. S AutoCadom se bavim od prve godine srednje škole. Najveću zaslugu imaju moja mentorica i moj bivši profesor u prve dvije godine, sadašnji ravnatelj. Želja mi je studirati građevinu u Osijeku ili strojarstvo u Slavonskom Brodu, ali još moram vidjeti. Što god odaberem, AutoCAD će mi biti važan alat i dobro će mi doći. Osim u školi koristim ga i kod kuće, zamislim nešto što bih mogao napraviti, neki proizvod. Nađem na "netu" neki crtež ili predmet i onda ga pokušam napraviti. Kormilo koje smo radili se može napraviti i brže od 90 minuta ako znaš kako treba ići. Kad se nešto uzme prvi put i prvi put ide raditi ili ima neki zeznuti detalj, onda treba malo više vremena - uključio se Oton.


Njihova mentorica Biljana Radišić ne skriva zadovoljstvo uspjesima svojih talentiranih učenika.

- Dečki su stvarno pokazali veliko znanje i snalažljivost u programu. Osim poznavanja samog rada u programu, potrebna su poznavanja čitanja tehničkog crteža i elemenata strojeva. Nije to natjecanje samo iz AutoCAD-a nego obuhvaća više strukovnih predmeta i vještina. Prije 10-ak godina su učenici išli na natjecanje pa smo imali pauzu. Prvi put nakon 10 godina otišli na državno natjecanje i odmah postigli ovako velik uspjeh. Ne bih rekla da je to sreća nego znanje i rad. Do prošle godine smo imali grupu AutoCAD-a gdje su učenici dolazili i vježbali u svoje slobodno vrijeme. Mislim da je to jedan od doprinosa što su osvojili ove godine ovako dobre rezultate. Treba se svakako spomenuti profesore Rajića i Đurinu koji su s njima radili i koji su vrlo zaslužni za njihov uspjeh - rekla nam je.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI