Naši poduzetnici se nisu prijavili zbog prezahtjevnih uvjeta

Zgrada HGK u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

22.08.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 6753

Ministarstvo poduzetništva i obrta RH dodijelilo je jučer bespovratne potpore na natječaju za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika" u sklopu programa "Poduzetnički impuls". Potpore su dodijeljene u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna za 103 projekta od kojih nijedan nije iz Požeško-slavonske županije.

Prema riječima ministra Gordana Marasa, iz tri županije (Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska) nije zaprimljena nijedna prijava na natječaj koji je zatvoren 22. srpnja. Ministar Maras je izrazio mišljenje da su u tim županijama zakazale potporne poduzetničke institucije, prije svih podružnice Hrvatske obrtničke i Hrvatske gospodarske komore. Komore su, po njegovim riječima, na začelju prema aktivnostima potpore poduzetnicima i obrtnicima. Stoga smo pitali čelne ljude u gospodarskoj i obrtničkoj komori je li uistinu tako i koji su razlozi zbog kojih nije bilo interesa naših poduzetnika i obrtnika za ovaj natječaj.

Balenović: Naše gospodarstvo počiva na velikim subjektima, a na natječaj su se mogli prijaviti samo mali i srednji


- Mi smo u suradnji s Ministarstvom i Regionalnom razvojnom agencijom Panora organizirali 20. veljače u velikoj dvorani zgrade HGK u Požegi predstavljanje programa na kojem su govorili i predstavnici Ministarstva. Za tu smo prezentaciju poslali 175 poziva malim i srednjim poduzećima, s obzirom da zbog limita do 250 zaposlenih veliki nisu ni mogli sudjelovati u natječaju. Osim toga, nisu mogle sudjelovati ni male firme kćeri velikih, a naše se gospodarstvo temelji na velikim poduzećima. Najavili smo događaj i na našim internetskim stranicama i na lokalnom radiju. Odazvalo se 75 poslovnih subjekata, a na prezentaciji smo ih pozvali sve da nam se slobodno i naknadno jave u vezi ovog programa. Javili su nam se predstavnici šest poduzeća, od kojih nijedno nije zadovoljavalo uvjete natječaja. Osim limita broja zaposlenih, među uvjetima je i nabavka novih strojeva, nikako polovnih, moraš imati čiste papire i ne smiješ imati nikakav dug prema Poreznoj upravi. Jako malo je poduzeća na našem području koja mogu zadovoljiti postavljene uvjete - pojašnjava Luka Balenović, predsjednik Gospodarske komore Požeško-slavonske županije.

Barukčić: Malo koji obrtnik kod nas zapošljava 10 ljudi



Naši obrtnici, pak, imali su također probleme pri prijavi zbog limita zaposlenih, ali onog donjeg limita.

- Za ovu mjeru na nivou cijele države moglo se prijaviti svega 1,4 posto obrtnika. U našoj županiji je registrirano 970 obrtnika, među kojima 99 posto ima do troje zaposlenih, a jedan od uvjeta bio je najmanje 10 zaposlenih. Osim toga, tražilo se učešće u financiranju projekta u iznosu od najmanje 500.000 kuna. Obrtnici su bili obaviješteni o natječaju, ali gotovo nitko se nije niti mogao prijaviti na njega zbog takvih uvjeta - odgovorio nam je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.

Zvonko Martinović, tajnik OK PSŽ izvijestio nas je kako je tijekom ove godine za druge programe i natječaje Vlade odobreno ukupno 36 potpora, među kojima je većina išla obrtnicima. Za ovu konkretnu mjeru, osim zbog donjeg limita broja zaposlenih, mnogi se nisu mogli prijaviti ni zbog uvjeta o kupnji novih strojeva.

- Mali su obrtnici, koji uglavnom i posluju u našoj županiji, daleko oprezniji kada se radi o poticajima. Jer ako dobiju potporu za kupnju isključivo novih strojeva, kao što je ovdje bio slučaj, onda imaju problema s pronalaskom novog tržišta za svoje proizvode. I ovako s postojećim kapacitetima jedva posluju - rekao nam je Martinović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI