Umjesto prosvjeda u Ferovcu održana konferencija za medije

Nezadovoljni seljaci na konferenciji za medije
(FOTO: Mario Nakić)

12.08.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 11571

Iako je za danas bio najavljen prosvjed seljaka Požeštine i blokada prometa na raskrižju u Ferovcu kod Kutjeva, do toga ipak nije došlo. Umjesto kolone traktora na poznatom punktu se okupila tek nekolicina predstavnika seljačkih udruga kako bi održali konferenciju za medije. Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje upravo se vratio iz Zagreba sa sastanka s predstavnicima Vlade te nije bio zadovoljan ishodom razgovora.

- Otkupna cijena pšenice od 95 lipa po kilogramu znači propast hrvatskog agrara. Što se tiče poticaja, ministar financija Slavko Linić ne želi ništa dati, što znači da hrvatsko selo polako izumire. S ovim potporama vratili smo se na 2004. godinu, a ulazni inputi za seljake od tada su porasli 200 posto. Cijena pšenice je tada iznosila jednu kunu, a gnojivo je bilo 100 kuna. Danas je cijena pšenice pala ispod kune, a gnojivo je daleko skuplje. Ako pekari dobivaju jeftiniju sirovinu, zašto nisu snizili cijenu kruha za 50 posto? - pitao je Dukić, pojašnjavajući kako seljaci proizvode po sve nižim cijenama, dok gotovi proizvodi u pekarnicama i trgovinama poskupljuju, što znači da otkupljivači i trgovci najviše zarađuju.

Dukić je opovrgnuo glasine o navodnom raskolu među seljacima, a činjenicu da se u drugim županijama već danima prosvjeduje, a kod nas ne, objasnio je time što želi poslušati ministre i premijera Zorana Milanovića koji su pozvali da se prvo iscrpe svi razgovori i da pokušaju naći zajedničko rješenje.


- Drugi je razlog i to što kolovoz nije dobar mjesec za prosvjede. Ljudi su na polju, rade. Osim toga, ne želimo da nas optuže da sabotiramo turističku sezonu. Međutim, ukoliko se ništa ne promijeni, i mi smo spremni prosvjedovati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI