Krenule znanstvene radionice u požeškoj Gimnaziji

Ljetna škola znanosti - otvorenje
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9335

- Pozvan sam prošle godine. Jednom kad sam to iskusio nije bilo povratka. Ova škola postoji dugi niz godina u Višnjanu. Nije nam bila ideja da je preselimo, ali u Slavoniji nema ničeg takvog pa smo došli ovdje, a ostale četiri škole će se održati u Višnjanu. Požeška Gimnazija je savršena za ovako nešto, ja sam zadnja generacija koja ju je pohađala dok je bila u staroj zgradi. Ovo je svemirski brod prema njoj - kazao nam je Sebastijan Dumančić, jedan od organizatora Ljetne škole znanosti koja je sinoć otvorena u požeškoj Gimnaziji. Već prvog dana škole okupilo se 18 ponajboljih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske te gosti iz Srbije i Mađarske, a u drugom dijelu će im se priključiti još 21 učenik.

Predavanja su na engleskom jeziku i otvorena su za javnost, a program možete pročitati ovdje.







Učenici s kojima smo popričali se najviše "otimaju" za projekt o GMO organizmima. - Dolazim iz Budimpešte, čuo sam za Školu od mamine kolegice. Nažalost, nitko drugi iz moje škole nije bio odabran da sudjeluje. Zasad smo vidjeli samo školu i prenoćište, ali grad izgleda lijepo. Najviše me zanimaju kemija i biologija pa ću probati ući u radionicu o polimerima ili genetskom istraživanju. Došao sam ovdje steći neko dodatno znanje koje ću moći upotrijebiti u životu - kazao nam je Nemes Amade.

- Sudjelovala sam i prošle godine, a najbolja stvar je velika količina entuzijazma među svim učenicima te količina znanja koje steknemo u vrlo kratkom vremenu. Imamo priliku raditi na pravim znanstvenim projektima i dobivamo šansu predstaviti rezultate, to je jedinstvena prilika. Inače sam debatant tako da mi prezentacija nije problem. Imam ideju za radionicu, ali ne znam hoću li upasti jer je dosta velik interes, želja mi je ona o GMO organizmima - priča nam Dorotea Šušak iz Zagreba.





Skoro identičan odgovor nam je dala i Iris Grgurina iz Šibenika. Uspjeli smo ipak pronaći i nekoga tko se nije natjecao da radi na projektu o genetski modificiranim organizmima.

- Mene zanima najviše projekt "Touchscreens are history", odnosno informatika. Prvi put sam u Požegi i iznenadila sam se kako je velika i lijepa. Prvi put sudjelujem u takvom projektu, prijavu sam radila zadnji dan i u žurbi i sretna sam jer sam odabrana - rekla nam je Ivana Kovačić iz Đurđevca.



Nakon otvaranja polaznicima je predstavljena izložba orhideja požeškog kraja koju je pripremio Mirko Tomašević. Učenici su potom odabirali projekte u kojima žele sudjelovati. Gosti Ljetne škole znanosti bit će predavači iz Googlea, Max Planck Instituta, Sveučilišta u Edinburgu i zagrebačkog FER-a. Večeras u 20 sati zaposlenici Googlea Marielena Ivory i Nikola Jelačić će nam predstaviti svoju kompaniju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI