Pakrac je početkom 19. stoljeća bio grad obrtnika

Majstorski list
(FOTO: Muzej Pakrac)

16.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 3822

Pakračani će imati priliku vidjeti prvi slikovni prikaz njihova grada, koji seže s početka 19. stoljeća. Radi se o matrici bakroreza koja će biti izložena na izložbi "Sjećanje na Pakracz". Svečano je otvorenje izložbe najavljeno za sutra (utorak) u 20 sati u prostorijama Muzeja.

Cehovska diploma

- Na najstarijem pisanom dokumentu iz Pakraca je općeniti tekst na njemačkom jeziku, cehovska diploma koja se izdavala svakome tko je bio učlanjen u obrtnički ceh, kazala je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Pakrac za 034portal.


Željeznica i jeftina zemlja


 - U to vrijeme Austrougarske monarhije, Pakrac je bio trgovačko središte, grad obrtnika. Tada se ovamo doseljavalo stanovništvo iz svih dijelova zemlje zbog povoljnog zemljišta i željezničke pruge koja se u to vrijeme ovdje gradila. Zbog željeznice su mnogi obrtnici imali više posla. Najčešći su obrtnici u Pakracu bili trgovci, kovači, medičari i bačvari. Mnoga od tih zanimanja danas više praktički ni ne postoje. Godine 1819. Pakrac je imao 143 obrtnika koji su se bavili sa 43 različita zanimanja. Sredinom 19. stoljeća u samom gradu je živjelo 1076 stanovnika, dok se do 1910. taj broj utrostručio, objasnila je Hahlik.

Međunarodni dan muzeja

Izložba će se održati u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava u srijedu, 18. svibnja.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI