Požeški gimnazijalci će moći učiti slovački jezik u školi

Pavel Treger
(FOTO: Matea Pandžić)

03.07.2013. | Matea Pandžić
Pregleda: 10943

Požeška Gimnazija od ove godine uvodi slovački jezik kao fakultativni predmet koji će moći pohađati učenici svih smjerova gimnazije. Gimnazija je prva srednja škola u Hrvatskoj koja će uvesti ovaj strani jezik u školstvo. Slovački jezik već treću godinu imaju priliku naučiti i učenici Osnovne škole "Mladost" u Jakšiću.

- Primijetili smo da u prvim razredima Gimnazije ima dosta izravnih potomaka Slovaka te smo u njima pronašli inspiraciju za uvođenje ovog predmeta. Želimo njegovati kulturu i običaje jer u Požeško-slavonskoj županiji ima velik broj doseljenika koji su došli kod nas između dva svjetska rata čija je prva generacija doseljenika još živa – istaknuo je Pavel Treger, profesor latinskog jezika na požeškoj Gimnaziji.

Nastava iz slovačkog jezika će se održavati dvaput tjedno po jedan školski sat.


- U sklopu ovog projekta uspostavit ćemo suradnju između naše škole i nekih gimnazija u Slovačkoj. Trećini učenika bit će omogućeno putavnje u Slovačku na usavršavanje jezika – rekao je Treger koji je ujedno predsjednik Matice slovačke u Jakšiću.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI