Otvorena Zvjezdarnica Otona Kučere (video)

Teleskop u zvjezdarnici požeške Gimnazije
(FOTO: Mario Nakić)

06.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 7757

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, požeška je Gimnazija danas obilježila svoj Dan škole središnjom temom o hrvatskom nacionalnom identitetu u Europskoj uniji. U konferencijskoj dvorani Gimnazije predavanja su održali akademici Dubravko Jelčić i Mislav Ježić, a ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić je u istaknuo kako je Hrvatska zapravo oduvijek dio Europe, povijesno i kulturno.

Predstavljeni su učenički likovni radovi i fotografije, ali najveću pažnju zaokupilo je službeno otvaranje Zvjezdarnice Otona Kučere, kojemu je kumovao dr. Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković. Institut je, naime, požeškoj Gimnaziji posudio teleskop na korištenje za potrebe zvjezdarnice idućih pet godina.




Dr. Jakšić je kazao kako su u Insitutu zaključili da će teleskop biti potrebniji u Gimnaziji i na taj će način približiti astronomiju učenicima. Istaknuo je kako Požega ima bogatu astronomsku tradiciju, počevši od Otona Kučere u pretprošlom stoljeću, pa nastavivši 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je ovdje bila aktivna astronomska grupa.


Danijel Zubčević, profesor fizike u Gimnaziji, vjerojatno će voditi školsku astronomsku grupu.
- Sasvim sigurno će ova zvjezdarnica utjecati na popularnost astronomije u školi. Nama će koristiti ne samo u izvannastavnim aktivnostima, već i u sklopu redovite nastave, rekao je Zubčević.

Pogledajte fotogaleriju

Više o zvjezdarnici i bogatoj astronomskoj povijesti požeške Gimnazije pročitajte na gimnazijskim stranicama.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI