Kad žene preuzmu stvar: Krenule radne akcije u selu

Adrijana Sliško, Kristina Andriček i Katica Dumančić
(FOTO: Domagoj Katić)

30.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 12663

Nezadovoljne rezultatima rada muškaraca u njihovom selu, pet žena iz Tominovca kod Kutjeva odlučilo je "zasukati rukave" i složiti vlastitu, nezavisnu listu za mjesni odbor.

- Prošlo vijeće mjesnog odbora, koje su sačinjavali samo muškarci, nije napravilo ništa. Koji je razlog, ne znam, ali vjerujem da je jedan od njih nedostatak vremena jer se bave poljoprivredom. Nazvao nas je Ivica Nikolić, gradonačelnik Kutjeva i pitao nas hoćemo li napraviti listu za MO Tominovac, spojio je nas 5 i mi smo odlučile pristati. Nismo političarke, štoviše, potpuno smo apolitične. Listu smo napravile samo zato jer vjerujemo kako možemo nešta napraviti u svome selu iako nekolicina seljana misli kako smo se aktivirale zbog osobnog interesa - kaže Katica Dumančić, predsjednica MO Tominovac.

Nakon osvojenih izbora brzo su se sastale i odlučile dovršiti radove na mrtvačnici. Postavile su pločice, betonirale prilaz, napravile novi ulaz i ogradu te uredile parkiralište. Sve je to stajalo više od 20.000 kuna.


- Dio novca smo dobili od Grada Kutjeva, a dio smo skupile po selu. Najbitnije je da smo okupile selo da svi radimo zajedno jer smo do sada ponekad bili nesložni. Ljudi su nakon dovršenog posla komentirali kako bez obzira na to što su se naradili idu kući sretni jer su se lijepo družili, ne bismo to mogle napraviti bez naših sumještana - navodi predsjednica te najavljuje na proljeće i žbukanje vanjskog dijela mrtvačnice.


Podsmjeha je bilo, ali ne previše. Najviše kada su naručivale građevinski materijal. Sljedeća akcija će im biti dovršetak izgradnje društvenog doma i novo dječje igralište.

- Stari dom je srušen, krenulo se u izgradnju novoga i nakon toga je sve stalo. Sada želimo to dovršiti kako bismo imali mjesto za sastanke i druženja jer trenutačno sve dogovaramo kod predsjednice u kući - potpredsjednica Adrijana Sliško otkriva sljedeće korake.

Najmlađa vijećnica mjesnog odbora, Kristina Andrišek kaže kako je u planu organiziranje zbora seljana na kojemu će se moći iznijeti želje mještana Tominovca te se nada što većem odazivu i kvalitetnim idejama. Iako nisu imale konkurenciju na izborima, složne su oko izjave: "Pobjedile bismo mušku nezavisnu listu!"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI