Većina nastavnika štrajka, djeca nisu došla na nastavu

Štrajk prosvjetnih djelatnika - prazne učionice u našim školama
(FOTO: Mario Nakić)

29.11.2012. | M. Nakić/M. Barać
Pregleda: 11633

U skoro svim osnovnim i srednjim školama na području Požeško-slavonske županije danas nema nastave. Nastavnici i profesori su velikom većinom u štrajku. Nastava se normalno odvija samo u Katoličkoj osnovnoj školi Požega i Katoličkoj klasičnoj gimnaziji gdje je danas normalan radni dan, kao i u Srednjoj školi Pakrac, gdje štrajka samo desetak profesora.

Sindikati su pozvali prosvjetne i zdravstvene djelatnike diljem Hrvatske na jednodnevni štrajk upozorenja prema Vladi zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i rezanja plaća. Zato su klupe u većini škola danas prazne. Naša županija nije iznimka.

Više od dvije trećine profesora u požeškoj Gimnaziji odlučilo je poslušati sindikat i štrajkati, a većina učenika nije došla na nastavu. U Ekonomskoj školi samo jedan profesor ne štrajka pa je bilo nemoguće organizirati bilo kakav oblik nastave, a učenici su vraćeni kući. U Poljoprivredno-prehrambenoj školi je 7 djelatnika odlučilo raditi, a 19 štrajkati pa je nastava organizirana prema mogućnostima. U Tehničkoj školi rade samo dva profesora, dok u Obrtničkoj nema nastave.


Osnovna škola Antuna Kanižlića u Požegi organizirala je nastavu za manji broj učenika koji je danas došao, ali većina nastavnika je u štrajku. U Osnovnoj školi Julija Kempfa danas uopće nema nastave, a djeca su poslana kućama. Osnovna škola Dobriše Cesarića je u potpunom štrajku. U pakračkoj OŠ braće Radića štrajka 67 od 76 djelatnika, u lipičkoj školi samo dvoje djelatnika nije u štrajku, a u OŠ Grigora Viteza u Poljani štrajkaju svi osim ravnatelja. Za nekolicinu učenika koji su ostali u školi organizirani su sadržaji u knjižnici i topli obrok.



Nastavnice u Kanižlićevoj školi u "radnom štrajku"

U kutjevačkoj školi samo dvoje nastavnika radi, a nastava se odvija normalno samo u područnoj školi u Cigleniku. U Jakšiću se također štrajka, a nastava se odvija samo u područnoj školi u Cerovcu. U Pleternici su također skoro svi djelatnici u štrajku, a nastava se odvija u područnim školama u Drenovcu i Zarilcu. U Čaglinu dvoje učitelja nije u štrajku, dok u Velikoj svi štrajkaju i nema nastave. U OŠ "Vladimir Nazor" u Trenkovu štrajkaju svi osim dvoje djelatnika, ali nastava nije mogla biti organizirana pa su učenici također poslani kućama. U Kaptolu od 36 djelatnika njih 27 je u štrajku. Većina učenika nije došla na nastavu. U Brestovcu su svi u štrajku, a učenici su vraćeni kući.

Za poslijepodnevnu se smjenu još ništa sigurno ne može reći, ali pretpostavlja se da također u skoro svim školama, osim u Katoličkoj osnovnoj, Katoličkoj klasičnoj gimnaziji i Srednjoj školi Pakrac nastave vjerojatno neće biti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI