Antonija Jozić: Iza svake uspješne žene stoji njezina obitelj

Antonija Jozić
(FOTO: Domagoj Katić)

27.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 14561

Poražavajući podatci o aktivnosti žena u politici predstavljeni su na tribini "Žene u politici" održanoj u požeškoj Gimnaziji u organizaciji Povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova Požeško-slavonske županije.

Ivana Ivanika, članica Povjerenstva je rekla kako trenutačno tek 15 posto ukupnog broja općinskih, gradskih i županijskih vijećnika u našoj županiji čine žene. Vijeća u Kaptolu, Jakšiću i Kutjevu nemaju čak niti jednu ženu. U radu Gradskog vijeća Lipika sudjeluje jedna žena, dok po dvije žene broje vijeća Čaglina, Brestovca, Velike i Pleternice koja uz svoje dvije vijećnice ima i dogradonačelnicu. Ionako malen prosjek uz Pleternicu podižu Požega sa svojih 5 vijećnica te Pakrac koji broji njih 3. Niti Županijska skupština sa svojih 11 žena od 41 vijećnika nije blizu zakonske odredbe od 40 posto žena u izvršnim tijelima.

- Iznenadila sam se kada sam uočila da u Kutjevu nema niti jedna vijećnica, istaknula je Ivanika, članica Hrvatske seljačke stranke te pozvala sve mlade da izađu na izbore i da se aktivno uključe u rad političkih stranaka.





Kao trenutno najviše pozicionirana političarka u županiji koja vrši funkciju dogradonačelnice Pleternice, Antonija Jozić je istaknula kako je njezin politički put počeo aktivno s 20 godina iako je već sa 16 bila članica Hrvatske demokratske zajednice.

- Smatrala sam da mogu učiniti nešto u zajednici u kojoj živim pa sam se aktivirala. Smatram da su žene same prvi problem njihovog nedostatka u politici jer uvijek misle kako ne mogu ili ne znaju, što nije istina. Žene su itekako sposobne i mogu puno toga, ali moraju imati veliku podršku obitelji. Parafrazirat ću izreku da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena i reći da iza svake uspješne žene stoji njezina obitelj. Udana sam i majka sam četvero djece stoga znam koliko je podrška potrebna - rekla je Jozić u svom obraćanju te naglasila kako će zakonska odredba od 40 posto žena u izvršnoj vlasti biti ostvarena tek kada se žene same odluče politički aktivirati.



Tribini su nazočili predstavnici svih političkih opcija osim SDP-a, stoga je Ana Pirović, moderatorica Tribine izrazila žaljenje jer njihov poziv u vladajućoj stranci nisu shvatili ozbiljno. Svi predstavnici stranaka su rekli kako aktivno rade na većem broju žena. Marija Ferhatović, predstavnica Hrvatske stranke prava - dr. Ante Starčević je rekla kako oni u stranci žele pomoći ženama koje nakon zatrudnjenja dobiju otkaz na poslu, dok je dožupan Željko Jakopović, predsjednik požeško-slavonskog HSS-a izrazio optimizam zbog sve većeg broja žena u politici.

- Ostvaren je bitan napredak u odnosu na period prije 20 godina i mora se priznati da politički aktivnim muškarcima neke ideje dolaze iz kruga žena koje ga okružuju, zaključuje dožupan za gospodarstvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI