Novac za socijalu preusmjeriti u gospodarstvo i infrastrukturu

Valentina Pilaš, Daniel Majer i Marijana Ereiz
(FOTO: HSLS Požega)

26.10.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 13746

"Svaka politika se najbolje odražava kroz proračun, tako da u našem programu posebno govorimo o financijama Grada Požege. Radi analize uzet ćemo proračun Grada Požege za 2011. godinu  s obzirom da je on zadnji koji je konačan, a ni za 2012. godinu i 2013. neće biti bitno drukčiji", rekla je Marijana Ereiz, potpredsjednica požeškog HSLS-a na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su mladi požeški liberali nastavili predstavljati svoj program za Požegu.

Gradska uprava sama sebi svrha

Valentina Pilaš, članica Izvršnog odbora požeškog HSLS-a istaknula je kako 64 posto gradskog proračuna čine plaće i materijalni rashodi pa je "Grad Požega postao sam sebi svrha". Usporedila je to s proračunom Općine Rešetari koja za plaće i materijalne troškove izdvaja svega 10 posto ukupnog proračuna koji iznosi 12,5 milijuna kuna.


Proračun manji nego u nekim općinama


- Možda će netko misliti da je neukusno uspoređivati Požegu s općinama, ali nije tako. Posebno nije ako se uspoređuje s općinom Dugopolje, jer proračun te općine je 4 puta veći od proračuna Požege, a ako u obzir uzme broj stanovnika, onda je veći 35 puta. Kada su mnoge općine financijski konsolidiranije od Požege, onda to znači da Požega od nekada bogatog grada ide ka tome da postane selo - rekla je Pilaš.

Ukinuti naknade za bebe

Daniel Majer, predsjednik županijskog HSLS-a rekao je da bi njegova stranka, da dođe u poziciju, izmijenila mnoge stvari. Grad koji vodi socijalnu politiku pretvorila bi u grad koji ulaže u komunalnu infrastrukturu i potiče gospodarstvo.

Majer navodi kako bi smanjenjem koeficijenata svima koji su na plaći Grada i do 20 posto te racionalizacijom same gradske uprave uštedjelo 4 milijuna, a rezanjem materijalnih troškova za samo 25 posto uštedjeli bismo još 5 milijuna kuna. Zatim se dotakao i socijalne pomoći.

- Naknade za novorođenčad koju dobivaju svi, i bogati i siromašni, treba ukinuti. Nitko se ne odlučuje imati dijete samo zbog 1.000 kuna što jednokratno dobije od Grada. Novac koji se daje kao dodatak mirovini je neproduktivno utrošen novac. S tih 100 kuna vrijeđa se umirovljenike. Oni ništa svoj život s njima znatnije ne mogu pospješiti. Grad može, i mora, pomagati stvarno ugrožene, a to su oni koji se ne srame otići u pučku kuhinju po ručak te oni koji već dobivaju socijalnu pomoć od države - rekao je Majer.

Treba raspisati natječaj za projekte

HSLS-ovci su kritizirali i način na koji se dijeli novac udrugama, po njihovim riječima "bez ikakvih kriterija".

- Svake godine isti dobivaju isto. Trebao bi se raspisati natječaj i odobriti novac isključivo za kvalitetne projekte.

Zahvaljujući njihovoj politici racionalnog trošenja sredstava, HSLS-ovci smatraju da bi više novca ostalo za gospodarske programe, programe za mlade i za konkretne kapitalne projekte u gradu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI