Mala s trešnje, 11. dio: Slavonski svatovi u vatrogasnom domu

Svatovi
(FOTO: Ilustracija)

28.09.2012. | Mala s trešnje
Pregleda: 18835

Filip i ja se spremamo u svatove. Kolegica iz srednje škole nam se javila, naime bili smo dosta bliski. Pa nam je i uručila zlatno zelenu pozivnicu:

Znate već i sami, pa nećemo otezat,
Mi se eto brakom odlučili vezat,
15. listopada
Naš je datum, 18h je naša ura,
Do tad više nismo dečko i cura.
U crkvu Sv.Terezije Avilske
Malo prije braka otvorit ćemo
Prvu stranicu našeg braka.
U salu „Velika“, našu ljubav slavit
Cijelu noć.


♥  Marina Deželić  &  Matej Tadić  ♥


Romantika je vrištala iz svakog pera i imitacije smaragda nalijepljene na pozivnici. Filip i ja smo umirali od smijeha dok smo čitali s nje. Garant je prava ljubav. Istina je da je ona u šestom mjesecu trudnoće, a da se dijete ne rodi u grijehu treba se što prije vezati. Prava istina je da je taj njezin zaručnik, razmaženi, njonjavi sin jednoga uspješnog poduzetnika iz našega grada i time je dobra prilika za Marinu. Djetetom se veže. Lukav potez, ali ima jednu manu. Lik je zaista kreten, šupak, cuger, švaler, čak je i dijete pokupio novim mercedesom, ali naravno kako ti ide kod nas – izvukao se. Dajem im dvije godine braka, uvrh glave. Dok ga ne izmuze ili dok on nju ne ostavi. Prava ljubav, na hrvatski način.


Ali srećom, to nije naš problem. Znala je u što se upušta. A mi smo samo u raskošne svatove pozvani, a to znači – besplatno iće i piće plus glazba uživo.

Doček mladoženje u mladenkinoj kući

Filip i ja smo se upirlitali. Na sebe smo stavili najbolja odijela, cipele, naparfumirali se, natapirali... Očekivali smo svu požešku kremu. Broj sudionika svatova je naravno bio 500 ljudi. Na takvom derneku nisam bila dugo. Kod mladenke doma se kuća sredila, nakačila šarenim krep trakama, balonima, sekama u satenskim haljinama, platformama i raskošnim punđama „krizma i sv. pričest stil“. Filip i ja smo bili oduševljeni. Krenuli smo nazdravljati rakijom. Na našu žalost pečenke nije bilo, nego glupi catering. Jebiga sad se svi na "fancy" furaju, ali od toga se ne možeš najesti. Mislim da sam čak i salatu od hobotnice ili sipe vidjela, želudac mi se okrenuo. Pobogu, pa to neće nitko jesti, onako usaftano pod šatorom. Navalili smo po narescima i kruhu. Treba se najesti da se alkohol lakše upije. Svirci su nas animirali bećarcima:

Jedva čekam rasprodaju mesa,
Prodam kitu kupim mercedesa.
Jedan dva opsasa, evo ti ga na.


Doček mladoženje i njegovih bliskih nije dugo trajao. Ubrzo su svi došli u najnovijim i najsjajnijim automobilima njemačkih tablica. Kum i Matej su već bili nacvrcani, a mlada s trbuhom do zuba. Vjenčanica je bila ogromna, s korzetom, optočena kristalima, s dugim velom i čipkama na sve strane, imala je čak i čipkasi kišobran. Mislim da je pretjerala.

Svečana misa i slikanje

Misa je trajala sat vremena i bila je predosadna. U crkvi 200 stupnjeva celzijusa.

Slikanje je trajalo dva sata i bilo je predosadno. Slikali su se ispred crkve, iza crkve, pokraj crkve, svagdje.

Dobro da smo ponijeli svatovsku rakiju. Sunce i alkohol počinju lupati u glavu. Mladoženja nije pokazivao prevelik interes za trudnicu, stajao je kao mrtvozornik, a kada nije trebao pozirati družio se s frendovima.

Ova mala što stoji do mene,
ima dojku za igrat odbojku.
Jedan dva opsasa, evo ti ga na.

Dernek

A dernek je bogami i bio. Masovna žderačina juhe, kuhanog i sosa, sarme, pečenke (hvala bogu), janjetine, pohanoga mesa. Sve sam jela. Odustala sam od rakije, prelazim na vino. Slabije je.

Bend je prašio sve u šesnaest. Sala je bila okićena na nivou. Nije ničega nedostajalo. Cuge je bilo u potocima. Svi su feštali, pili, plesali. Znoj se cijedio sa nas. Svako malo sam morala provjeravati šminku na toaletu da mi se ne rastopi. Plesalo se: kolo, kukunješće, taraban, bećarci; red hrvatskih pjesama - Mate Bulić, Jole, Thompson, Magazin; red narodnjaka - Lepa Brena, Mitar Mirić, Nedeljko Bajić Baja. Bilo je svega, skakalo se na sve strane. Muški su skidali košulje i kravate oko glave nosili, ženske bose i sa zadignutim suknjama. Mladoženja je bio zgažen, nije se niti sa stolca mogao ustati. Prije nego je zakljucao pošlatao je desetak žena, onako u prolazu. Za drugo valjda nije bio sposoban.

A ja sam negdje
rujno vino pio,
a ja sam negdje s drugom sretan bio.
A ti, a ti, ti si me
čekala.

U šest ujutro, izmoreni plesanjem i cuganjem, jedva smo se doma dovukli. Legla sa u svjež i hladan krevet. Tonem u san s brdom šminke, kad začujem mobitel.

"Pa nisam te u gradu vidio. Boris"

To mu je već deseta poruka ovaj tjedan. Ovaj ne odustaje, izgleda da ću morati izaći s njim. Možda je dobar u trijeznom seksu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI