Pleterničko Gradsko vijeće radi u tajnosti: Novinari nisu pozvani

Gradska kuća u Pleternici
(FOTO: Drago Komarić)

04.06.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 9136

"Sjednice predstavničkih tijela su javne" - kaže Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Isto tako, javne bi trebale biti i odluke svih predstavničkih tijela koja uključuju i općinska i gradska vijeća. Za pojedine gradske čelnike u Požeško-slavonskoj županiji ovaj zakon, čini se, nije dovoljno jasan.

Konkretan primjer je Grad Pleternica koju je GONG u nedavnom ocjenjivanju transparentnosti jedinica lokalne samouprave svrstao na 263. mjesto u Republici Hrvatskoj. Zna li tko koje su odluke sa zadnje, navodno nedavno održane sjednice Gradskog vijeća Grada Pleternice? Mi smo pokušali doznati, no još ih nismo dobili.

Dok gradovi Požega, Pakrac, Lipik i Kutjevo redovito objavljuju svoje odluke, proračun i ostale dokumente na svojim službenim internetskim stranicama (što čini i većina naših općina) te pozivaju novinare redovito na sjednice Gradskog vijeća, Grad Pleternica to već godinama ne čini. Zadnja vijest na službenim stranicama Grada Pleternice bila je čestitka za Uskrs, a zadnje objavljeni službeni dokumenti su iz 2010. godine.



Najnovija objava na službenim stranicama Grada Pleternice


Iako je išlo teško i trebalo je dosta nagovaranja, u Gradu Kutjevu, između dosadašnjeg predsjednika vijeća Vlade Krauthakera i gradonačelnika Ivice Nikolića uspjeli smo dogovoriti da nas obavještavaju o održavanju sjednica kutjevačkog vijeća kako bismo mogli doći i obavijestiti javnost o aktualnostima sa sjednice. U Pleternici još uvijek ništa.

Zna li tko koliki je proračun Grada Pleternice? Koliko se troši gradskog novca u koju svrhu? Nas to zanima pa smo zatražili odluke s posljednje sjednice Gradskog vijeća, na koju nismo pozvani niti smo obaviješteni o terminu unatoč opetovanom podsjećanju kod dogradonačelnice Antonije Jozić, koja nam je prvo obećala da će nas obavijestiti, ali je ipak, prema njezinim riječima, zaboravila. Zato nam je obećala poslati odluke na e-mail, a među njima je navodno i rebalans godišnjeg gradskog proračuna za 2012. godinu.

- Odluke Gradskog vijeća su javna stvar, naravno da ih imate pravo dobiti - konstatirala je dogradonačelnica prije tjedan dana.

U petak nam se nije javila na telefon, odluke Gradskog vijeća još nismo dobili pa možemo samo zaključiti da je pleternička gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Franjom Lucićem odlučila zatajiti informacije o radu Gradskog vijeća čitateljima 034portala. O razlozima možemo samo nagađati, ali svakako će zanimljivo biti čuti mišljenje Transparency Internationala i Ministarstva uprave.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI