Vojnikinja Jelena: Potpuno smo ravnopravne i poštuju nas

12.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10423

Nije problem da bilo koja žena dođe u vojsku. Prva dva tri dana mi je bilo neobično, ali samo neobično, sada sam se navikla i uklopila, nije nikakav problem. Mi žene imamo malo manje norme samo za pojedine discipline, što zahtjeva naša fizička konstitucija, u ostalima smo ravnopravne i poštuju nas, priča nam nakon današnje prisege u požeškom Središtu za temeljnu obuku Hrvatske vojske vojnikinja Jelena Petrović iz Viteza, stipendistica Ministarstva obrane zadnje godine studiranja. Po struci je magistrica geodezije i geoinformatike i svoju buduću karijeru odlučila je, ako uspije, nakon časničke škole graditi u Ministarstvu obrane.


Vojnikinja Jelena Petrović (Foto: Vjeran Blašković)

- Prije svega sam se odlučio zbog vojnog poziva. Nadam se da ću nastaviti raditi u Ministarstvu obrane, uvjeti su dobri, zadovoljan sam svime. Do sada nije bilo naporno, kaže vojnik Mario Gudelj iz Imotskog, inženjer prometa i veza.



Ročnik Mario Gudelj (u sredini) visok 210 cm višlji je i od visokog ministra Kotromanovića


S nekoliko rečenica ročnicima i njihovim obiteljima obratio se ministar obrane Ante Kotromanović. Uz čestitke rekao je kako reforme u ministarstvu idu u smjeru smanjivanja troškova za telefone te broja administrativnog kadra i drugih mjera koje će dovesti do ušteda. Rekao je kao se radi o milijunima kuna koje će se preraspodijeliti u obuku ročnika i poboljšanje uvjeta.

U osmom naraštaju prisegnulo je 390 dragovoljnih ročnika među kojima je 39 žena. Od kraja 2008. godine kroz sedam naraštaja program obuke završilo je 1579 muškaraca i 202 žene. MORH je u tom vremenu potpisao Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu s 1138 osoba. Prema zadnjim izmjenama pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka, ročnicima pripada mjesečna naknada oko 1.200 kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI