Slika zdravlja naše županije: Svaki osmi čovjek - invalid

Trg Svetog Trojstva
(FOTO: Mario Nakić)

20.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 11806

Slika zdravlja Požeško-slavonske županije, koju je priredio Zavod za javno zdravstvo i usvojena je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine, ne pokazuje gotovo ništa novo ili neočekivano, ali je svejedno prilično zabrinjavajuća ili čak alarmantna.

Uz navedene županijske karakteristike - velik udio osoba starijih od 60 godina i mala gustoća naseljenosti, karakterizira nas i veća nepismenost od hrvatskog prosjeka te visoka stopa nezaposlenosti i osoba s invaliditetom.

Čak 12,5 posto ukupnog stanovništva naše županije čine osobe s invaliditetom, od kojih je zaposleno samo 5 posto. Samo jedna od pet osoba s invaliditetom ima završenu srednju školu.


Navodi se i problem nepopunjenosti javnozdravstvene mreže u primarnoj zaštiti, što utječe na njezinu kvalitetu i dostupnost. Ipak, broj kreveta, zdravstvenih djelatnika i bolničkih kapaciteta veći je od hrvatskog prosjeka.


Socijalne prilike su u skladu s gospodarskim, prilično nepovoljne i ravnomjerno raspoređene po cijeloj županiji. Ipak, ističe se pakračko-lipičko područje gdje je oko 5 posto stanovnika ujedno korisnika socijalne pomoći, što je dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Navodi se i visok rizik za siromaštvo među starijim osobama, kao i povećanje udjela starije populacije.

Prosječna duljina života u stalnom je porastu. Tako je u 2010. godini prosječan životni vijek u našoj županiji bio 74 godine, no postoji razlika prema spolu. Žene su umirale u prosjeku sa 77, a muškarci sa 70 godina, što je slično kao u ostalim dijelovima Hrvatske.

Svaka druga smrt u našoj županiji posljedica je bolesti srca i krvnih žila, a posebno je važan gubitak osoba koje su prijevremeno umrle od kardiovaskularnih bolesti. Na taj smo način izgubili 1.445 godina života koje su te osobe prema očekivanoj životnoj dobi trebale proživjeti, a nisu.

Na pojavnost i smrtnost od bolesti cirkulacijskog sustava utjecaj imaju promjenjivi životni stilovi (pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina) na koje je moguće utjecati, te rizični čimbenici poput povišenog tlaka i šećerne bolesti.

Slika zdravlja pokazuje da je viša stopa umiranja u našoj županiji nego u ostatku RH, kao i veću vjerojatnost za moždani udar i akutni infarkt miokarda. Ujednačena je stopa za kroničnu ishemičnu bolest srca, a niža za insuficijenciju srca. Upravo su srčani i moždani udar vodeći uzroci smrti od bolesti cirkulacijskog sustava kod osoba mlađih od 65 godina.

Nakon smrti uzrokovane bolestima srca i krvnog žila, kod nas se često, odnosno svaka četvrta osoba, umire od posljedica raka. I na pojavnost smrtnosti od raka također utjecaj imaju brojni rizični čimbenici, kao što su pušenje i nedostatak tjelesnih aktivnosti te prekomjerna težina. Rak pluća dominira kod muškaraca, a rak dojke kod žena.

U porastu je i smrtnost od bolesti povezanih s pušenjem, i to više od hrvatskog i europskog prosjeka. Pušenje je vodeći promjenjiv rizični faktor za cijeli niz bolesti pa iz Zavoda za javno zdravstvo ističu važnost rada s mladima kako uopće ne bi trebali početi pušiti, ali svakako i sustavne pomoći pušačima da prestanu.

Slika zdravlja upozorava i na povećanje mentalnih bolesti kod našeg stanovništva iznad hrvatskog prosjeka te ukazuje na potrebu razvoja županijskog Centra za mentalno zdravlje.

Dok je stanovništvo siromašnije od hrvatskog prosjeka, bolnički su kapaciteti i funkcionalnost zdravstvenog sustava na razini kao u RH ili čak bolji.

Sliku zdravlja Požeško-slavonske županije priredila je Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo u požeško-slavonskom ZJZ-u.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI