Počela proizvodnja paprike u obnovljenim staklenicima

Staklenici u Dobrovcu
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.02.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 8746

Obnovljeni staklenik u Dobrovcu pored Lipika, površine 1,5 hektara krenuo je s proizvodnjom paprike. Lipičke je staklenike, nakon što 15 godina nisu bili u pogonu, zakupila, obnovila i opremila zagrebačka tvrtka MBM Lučko. Staklenici imaju najsuvremeniju opremu kakvom se može pohvaliti tek nekolicina u Hrvatskoj.

- Paprika je posađena u Turnju, ovdje je presađena i ima 30-ak centimetara. Očekujemo da će narasti do 3 metra visine. Planiramo urod od 250 tona ekstra kvalitete, prodavat će se u cijeloj Hrvatskoj, a dio je namijenjen i izvozu - rekao je Hrvoje Hađim, voditelj staklenika.


Foto: Dušan Mirković/PIXSELL


Trenutačno je u pogonu zaposleno 6 ljudi, a uskoro će ih biti devetero. Rad je kompjuteriziran, sve se provjerava i podešava preko računala - temperatura, svjetlo, prskanje vodom...


- Prednosti ovakvog sustava u odnosu na vanjsku sadnju su velike. Ovo komotno mogu i od kuće raditi, a k tome treba dodati i strogu higijenu u sustavu. Ne može doći do zaraze - rekao je Hađim u razgovoru za 034portal.

Doznajemo kako tvrtka MBM planira proširiti proizvodnju na još jedan hektar staklenika u kojem će proizvoditi rajčicu, i to već na proljeće.


Foto: Dušan Mirković/PIXSELL



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI