U pakračku bolnicu dolaze roditi i žene iz Zagreba i Splita

Štefica Svjetličić, voditeljica pakračkog rodilišta
(FOTO: Pakrački list)

21.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 16477

Služba za ginekologiju i porodništvo Opće županijske bolnice Pakrac očekuje službenu dodjelu prestižne UNICEF-ove nagrade "Rodilište – prijatelj djece" što je veliko priznanje ovoj pakračkoj zdravstvenoj ustanovi. Svečano otkrivanje ploče kao i uručivanje priznanja bit će u OŽB Pakrac biti održano u petak.

- Morali smo zadovoljiti nekoliko kriterija. Prvenstveno smo proveli edukaciju osoblja kroz 20-satni tečaj, zadovoljili smo i "10 koraka prema uspješnom dojenju". Cjelokupno je osoblje educirano o pravilima dojenja te je važno i da trudnice budu upoznate s prednostima majčina mlijeka. Osoblje majkama pokazuje kako dojiti, poučava ih kako sačuvati laktaciju, čak i ako moraju biti odvojene od djeteta, dok je majkama osigurana pomoć da započnu dojiti već pola sata nakon djetetovog rođenja - rekla je doktorica Štefica Svjetličić, voditeljica Službe ginekologije i porodništva OŽB Pakrac i dodaje kako je lani u dva navrata pakračko rodilište obišla UNICEF-ova komisija.  

Status Pakračko je rodilište je 18. u Hrvatskoj s ovim statusom i jedino u Požeško–slavonskoj županiji, a u Slavoniji se ovim titulom mogu pohvaliti još rodilišta u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Vinkovcima. U Hrvatskoj je ukupno registrirano 30 rodilišta.


Na porodu sve više očeva


Uz organiziranje grupa za potporu dojenja, pakračko rodilište omogućuje djetetu i majci da budu zajedno 24 sata na dan (rooming in), a sve popularniji su i trudnički tečajevi za parove pa je i očevima omogućeno da prisustvuju porodu, što je u pakračkoj zdravstvenoj ustanovi sve veći trend.

Lani su u pakračkom rodilištu rođene 523 bebe što je za 96 beba manje nego u 2010. godini, ali dr. Svjetličić ističe da je manji broj rođene djece prisutan gotovo u svim rodilištima u Hrvatskoj.

– Osim rodilja s područja Pakraca i Lipika i naše županije, u Pakrac najčešće dolaze rađati i žene iz Sisačko–moslavačke i Bjelovarsko–bilogorske županije, nerijetko nam stižu i rodilje iz Zagreba, a imali smo i žena iz Splita i sa Hvara koje su odlučile roditi u Pakracu, što potvrđuje da žene prepoznaju i cijene naš kvalitetan rad - ističe dr. Svjetličić.

Zanimljivo je da nakon dodjele certifikata i statusa „Rodilište – prijatelj djece“, ne prestaje praćenje i nadzor rada u rodilištima, pa je bilo slučajeva da su neka rodilišta, zbog kršenja propisanih pravila i kriterija, izgubila taj status.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI