Pojavili se prvi problemi, ali nema odustajanja! (foto)

Igor Ivanović i Pavle Petrović nastoje se zagrijati toplim čajem u šatoru
(FOTO: 034portal.hr)

27.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 10703

Igor i Pavle, Požežani koji su se nedavno uputili u osobito opasnu i izazovnu avanturu, nastavljaju put s ciljem osvajanja najveće afričke planine Kilimanjaro. Tijekom trećeg dana uspona pojavili su se prvi problemi, naši su junaci počeli osjećati umor, ali ne odustaju od zacrtanog cilja. I danas prenosimo njihov dnevni putopis u cijelosti.

Noć je bila jako hladna, temperatura je bila par stupnjeva ispod nule pa nismo gotovo ništa spavali. Oko 6 sati se budimo i pokušavamo hodati oko šatora da bismo se malo zagrijali. Kava i topli čaj su taman bili ono što nam treba, dok je ista hrana trećeg dana postala jako neprivlačna. Nakon doručka cijeli kamp polako "nestaje" i svi lagano kreću za svojim vodičima, dok su nosači vec daleko ispred.




Radimo još par fotografija Mt. Merua u magli i krećemo za kolonom. Ovaj dan je predviđen za adaptaciju, prvo se penjemo na 4570 metara i tamo ostajemo neko vrijeme, a onda se spuštamo nazad na 3950 metara. Staza se opet nastavlja po stijenama, hodamo po uskim i strmim putevima između stjena i svako malo zastajemo jer je priroda oko nas fascinantna. Kako se stalno uspinjemo, nakon par sati hoda ostaje nam samo to da imamo spuštene glave i gledamo u noge osobe ispred nas.


Nakon četiri sata teren se mijenja, stijene su ostale iza nas, a mi sada hodamo po sitnom kamenju koje je više kao prašina. Ispred nas se počinju pojavljivati vulkanske stijene i počinjemo osjećati lagani pritisak u glavi. Prije samog Lawa Towera nosači se odvajaju na svoju stazu koja je lakša i odlaze prema Barranco Campu, a mi se penjemo na Lawa Tower (4570 m). Ovdje pravimo odmor, pijemo puno vode i tjeramo se da nešto pojedemo, ali kuhana jaja nisu bila tako privlačna u tom trenutku.



Nakon nešto više od sat vremena na toj visini i aklimatizacije krećemo dalje spuštajući se prema kampu gdje ćemo spavati. Ovaj dio puta je lakši jer smo se spuštali, a kraj kojim smo prolazili je bio pun zelenila, slapova i potoka tako da je to bio najljepši dio puta dosad. Kako se spuštamo i pritisak u glavi nestaje, a mi za nešto manje od tri sata dolazimo do Barranco Campa (3950 m). Ovdje naša današnja ruta završava. Kamp je smješten kraj ogromne stijene Barranco Wall, iznad koje se silno izdizao Kilimanjaro.  Tako blizu, a opet još tako daleko. Kako je postajalo sve hladnije, a i smrzavanje od prošle noći nam se još vrtjelo u glavi, dogovaramo se s vodičem da sutra pokušamo odraditi dva kampa kako bismo imali što više snage za zadnji uspon.

Toplo se oblačimo i odlazimo na spavanje, sutra je novi dan, a mi smo sve bliže našem cilju...

FOTO Pogledajte druge fotografije trećeg dana uspona.

LINK Pročitajte prijašnje dijelove putopisa Igora i Pavla u osvajanju vrha Afrike.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI