Kreće povrat poreza, o ovome će ovisiti datum isplate

Porezna uprava, arhivska fotografija
(FOTO: Mario Nakić)

04.08.2017. | M.B./Tportal.hr
Pregleda: 14968

Prema podacima Porezne uprave, obrađeno je 1,84 milijuna prijava, od čega je u 1,16 milijuna utvrđena preplata poreza, i to u ukupnom iznosu od 1,52 milijarde kuna.

Tijekom cijelog kolovoza građanima će se isplaćivati povrat poreza, potvrđeno je iz Porezne uprave.

Kako javlja Tportal, obrađeno je 1,84 milijuna prijava, od čega je u 1,16 milijuna utvrđena preplata poreza, i to u ukupnom iznosu od 1,52 milijarde kuna.


Oko 66.000 građana porez će morati dodatno platiti, a njihove ukupne obveze iznose oko 140.000 kuna . Datum isplate, napominju iz Porezne uprave, ovisi o datumu verifikacije prijave, neovisno o mjestu prebivališta.


I ove godine, kao i lani, većina građana nije trebala samostalno podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak za 2016. godinu već se godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za 2016. godinu za njih radi automatski u posebnom postupku.

Samostalna djelatnost

No, dio poreznih obveznika do kraja veljače trebao je podnijeti godišnju prijavu za prošlu godinu, npr. građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku, odnosno oni koji su ostvarili oporeziv dohodak, ali njihov poslodavac ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću i sl.

Nema više prigovora

Građanima kojima se u posebnim postupku utvrdi razlika za uplatu ili povrat Porezna uprava je bila dužna do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje, a na to rješenje mogli su podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

izvor: www.tportal.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI