Priopćenje javnosti Biskupskog ordinarijata u vezi današnjeg prosvjeda

Požeška biskupija
(FOTO: Mario Nakić)

30.06.2017. | M.M.
Pregleda: 18937

Kako smo i najavili Biskupski ordinarijat iz Požege dostavio nam je priopćenje u vezi današnjeg prosvjeda Miroslava Cika iz župe Špišić Bukovice na Trgu sv. Trojstva u Požegi koje prenosimo u cijelosti.

"Župa sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici povjerena je Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. U skladu s crkvenim propisima provincijalno vodstvo donijelo je odluku da se ovog ljeta među ostalim premjesti i fra Miju Tikvića, župnika u Špišić Bukovici, što je on osobno obznanio na svetim misama u nedjelju, 28. svibnja 2017. To je potaknulo gospodina Miroslava Cika, člana Župnog pastoralnog vijeća iste Župe da najprije anonimno a potom potpisano uputi Biskupskom ordinarijatu u Požegi uvrjedljivo pismo na račun biskupa Antuna Škvorčevića, tražeći s njime razgovor o navedenom premještaju. Generalni vikar Josip Krpeljević upoznao ga je kako je za premještaj svećenika redovnika nadležan njegov redovnički poglavar na čiji prijedlog dijecezanski biskup donosi dekret o njegovu razrješenju, odnosno imenovanju. Gospodin Cik je i nakon toga uvrjedljivo i ultimativno zahtijevao susret s biskupom Antunom, upućujući prijetnju da će u suprotnom doći u Požegu s transparentom "Antun Škvorčević – Poncije Pilat". Generalni vikar Krpeljević mu je objasnio da požeški biskup i Biskupija nisu ustanove koje bi bile u mogućnosti prihvatiti komunikaciju ispod razine opće građanske pristojnosti.

Na to je uslijedio dopis više članova Župnog pastoralnog vijeća Biskupskom ordinarijatu s osporavanjem premještaja fra Mije Tikvića iz Župe Špišić Bukovica i zahtjevom za susret s biskupom Škvorčevićem, tražeći obustavu premještaja. Biskupski ordinarijat je obavijestio o tom župnika fra Miju Tikvića i zatražio od njega da upozna članove Župnog pastoralnog vijeća s  mjerodavnošću Vijeća i pouči da je ono župnikovo savjetodavno tijelo, koje nema ovlasti za samostalno djelovanje bez župnika kao svog predsjednika, te da samo župnik na temelju njihova savjeta poduzima ono što je u skladu s crkvenim propisima i u njegovoj nadležnosti. Također mu je rečeno da je dužan pomoći članovima Župnog pastoralnog vijeća da njihovo djelovanje ne bude nepropisno, i da se zbog toga ne stvara ružna slika o Župi, i o njemu kao njezinu upravitelju.


Biskupski ordinarijat izražava žaljenje što se nije postupilo u skladu s navedenim dopisom, i što je gospodin Cik, 30. lipnja 2017. ostvario svoju prijetnju te se pojavio u Požegi s uvredljivim transparentom. Ujedno Ordinarijat izjavljuje da su biskup Antun Škvorčević i drugi voditelji biskupijskih upravnih tijela spremni razgovarati sa svim dobronamjernim ljudima koji poštuju pravila građanske pristojnosti i ne bave se vrijeđanjem, prijetnjama i ucjenama.


Požega, 30. lipnja 2017.

 Biskupski ordinarijat"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI