`Nisam vjerovala doktorima, srećom to je spasilo moju Dinu`

Daria i Borna roditelji bebe Dine
(FOTO: Pixsell/Privatna arhiva)

20.03.2017. | M.M./24sata.hr
Pregleda: 37056

U karlovačkoj bolnici Dariu Cinac uvjeravali su da je sve u redu s njenom 19 dana starom bebom koja je samo spavala, nije jela i poplavila. Nije im vjerovala i odvezla je dijete u Klaićevu. Došla je u zadnji tren...

Sve u meni je vrištalo i govorilo mi "Daria ne ostaj tu, idi s djetetom u Zagreb i to odmah". I dobro da sam to napravila jer tko zna bili moja beba dočekala živa sljedeći dan - priča nam Daria Cinac (25) iz Karlovca čije se novorođenče, malena Dina, trenutno nalazi na intezivnom odjelu Klaićeve bolnice.

A sve je počelo 14. ožujka kad je mlada majka sa bebom starom 19 dana i kćerkicom od dvije i pol godine u kasnopopodnevnim satima došla na odjel pedijatrije karlovačke bolnice. Beba koje je inače rođena mjesec dana ranije počela je večer prije šmrcati, kašljati i postala pomalo nezainteresirana za dojenje.






- To je bilo čudno jer dijete otkad se rodilo jako lijepo jede i nikad ne odbija dojku. Dvoje starije djece od 4 i dvije i pol godine su bili na antibioticima pa sam povela i dvogodišnju kćer jer je imala reakciju na antibiotik. Na karlovačkoj pedijatriji su bebu izvagali, preslušali i izmjerili temperaturu koja je iznosila 36.4 u guzi što je strašno nisko, ali su rekli da joj nije ništa i poslali nas natrag s uputama da samo čistimo nosić fiziološkom otopinom. Savjet liječnika je glasio: Mama potrudite se da se ne vratite jer nemamo mjesta na odjelu - priča nam Daria već tada šokirana što novorođenčetu nisu barem krvnu sliku napravili da vide je li stvarno sve kako treba biti.

Beba se ne budi..

Ipak je rođena ranije, ima 19 dana, kašljala je a to je bio onaj mokri kašalj. Vratila sam se kući oko 7 navečer i nakon sat vremena dijete presvukla i krenula joj čistiti nos. Ona je sve to prespavala. Skroz čudno jer inače jako viče dok joj čistim nos. Štipkam ju, okrećem, zovem, a ona spava. Dajem joj cicu, a ona odbija. Gura je jezikom kao da ne valja. Što god sam napravila ona se ne budi nego se samo promeškolji i nastavi sa spavanjem - nastavlja priču Daria. U to vrijeme dolazi joj mama, baka koja je inače medicinska sestra i muž Borna Taras. Beba tada, kaže Daria, postaje žuta i plava oko usta. Baka joj govori: Daria, ovo dijete treba kisik. I otac bebu pokušava probuditi..




- Iz sekunde u sekundu mijenja boju kože, u jednom trenutku je bila plavo ljubičasta, vidim da nepravilno diše.. - nadovezuje se tata Borna. Daria tada, sad već skroz uspaničena, zove natrag na odjel i traži liječnika koji ju je pregledao te govori sestri zašto zove.

- Sestra prenosi poruku doktoru te se vraća i govori mi: Dijete koje je bilo pregledano kod nas je dobro, nema potrebe za panikom, kad bebica bude gladna probudit će se sama, ali ako ste baš tako jako zabrinuti dođite opet k nama - priča nam Daria.

Nakon toga ona zove Klaićevu, javlja joj se medicinska sestra kojoj, ističe, nije ni stigla reći sve, a ona već počinje panično vrištati: Sa bebom starom 19 dana koju ne možete probuditi nemate što biti doma! Zovite odmah Hitnu da vas vozi u bolnicu.

`Zašto paničarite mama?`

- Tada nastaje prava panika. Ulazim u sobu, a moja mama priča s Hitnom jer je Dina poplavila i ostala bez zraka. Dolazi Hitna, vade joj šećer, saturacija je 84 i govore odmah za bolnicu. Kad smo došli opet na odjel isti liječnik nas sa smješkom na licu dočekuje i govori; Mama šta je, kakva panika... Ja joj govorim da je beba poplavila i ostala bez zraka. Oni je skidaju, opet preslušavaju pluća i sad mjere saturaciju koja je ispod 90, ali liječnik govori: Pa to je dobro - užasnuto priča Daria.

Ona tada pokušava podojiti bebu koja, kaže, povuče četiri puta i odustane. Počinje klonuti, plaviti, blijediti..




- Moja mama govori liječniku: Vidite li kako plavi, ali liječnik nastavlja tipkati po kompjuteru, a sestra je samo proviruje i govori: Ma nije ništa. Ipak, nakon svega ipak odluče bebu ostaviti na promatranju. Liječnik govori sestri da dovuče krevetić jer je ne mogu ostaviti na odjelu pošto nema mjesta nego će je smjestiti u ambulantu. Odnosno u sobicu do ambulante gdje smještaju djecu koja dobivaju infuziju i odmah nakon toga idu doma, Ma kakvo promatranje, mom djetetu nije dobro, mijenja boje, a oni bi je promatrali... - priča nam Daria koja se još nije ni oporavila od carskog reza, kojoj je dvoje male djece bolesno kod kuće, a ne zna što će joj biti s najmlađim djetetom..

Daria odluči, a već je 23.30 sati, ići u Zagreb. Daju joj papire da potpiše da na svoju odgovornost napušta bolnicu. Pitaju može li ih Hitna odvest u Zagreb, ali dobivaju kratak odgovor: Nema potrebe.

- Vidjela sam kako liječnik maše mojoj majci glavom da ne putujemo za Zagreb i na odlasku joj kaže: Javite mi jeste li stigli do Zagreba. Sjedamo u auto i jurimo. Doslovno jurimo. Ja štipkam Dinu u autu i pokušavam je probuditi, dobiti neku njezinu reakciju i molim se Bogu da što prije dođemo - opisuje nam Daria dramatične trenutke s svojim novorođenčetom.

U Klaićevoj šokirani slučajem

U Klaićevoj su ekspresno reagirali čim su se pojavili.

- U roku odmah čim smo došli u Klaićevu svi su se sjatili oko bebe. Nastala je totalna strka. Jedna sestra vadi joj krv, druga drži ruku, treća uvodi braunilu, jedan doktor je preslušava, drugi zove intezivnu, dolaze po nju i odvode je. A ja ostajem dati podatke. Liječnik pitao jesmo li mi stigli sa Hitnom? Kažem mu da smo došli svojim autom jer su nam u Karlovcu rekli da nema potrebe da Dina ide za Zagreb. Nastaje muk sestara i doktora i onda mi govore da sam jako hrabra što sam se odlučila na taj put jer mojoj bebi nije dobro.




I dok je Daria tako davala podatke, bebi su već, ističe, izvadili hrpu nalaza. Kad je došla kćerkici na intezivnu malena je već bila na infuziji, na nozi joj je bio aparat za saturaciju, na prsima za srce..

Dariu šalju kući i kažu joj da nazove ujutro oko 9 sati

Liječnik joj se tada javlja s lošim vijestima. Dina je kroz noć imala konvulzije koje su dovele do prestanka disanja i na respiratoru je.

- Par sati kasnije ja sam opet u Klaićevoj. Dočekuje me liječnica koja nas je zaprimila s riječima: Mama jeste stigli? Ja sam još u šoku. Imali ste bolji nos od doktora. Što god vas je gonilo da se odvažite samo dovesti dijete dobro da vas je gonilo. Ona bi i tako završila kod nas jer Karlovac nije dovoljno opremljen, a pitanje je bi li liječnik na vrijeme reagirao i bili tada preživjela jer bila je sve lošije i lošije. Da smo čekali temperaturu bilo bi kasno. Čovjek ne treba imati temperaturu da bi bio bolestan. Ona može nastupiti kasnije kako je i kod vaše Dine bilo...

Nakon tih riječi Daria se sledila, ali i osjetila olakšanje jer je stigla na vrijeme. Svojoj bebi je spasila život.

Beba ne može samostalno disati

Dini je dijagnosticiran RSV virus (respiratorni sincicijski virus) i trenutno se nalazi na intezivnoj, na respiratoru.

Inače, infekcija RSV-om najčešća je u dojenčadi i male djece i često zahtjeva hospitalizaciju ili primanje na intezivnu. U tim je dobnim skupinama RSV najvažniji virusni uzročnik bronhiolitisa i upale pluća. Dina ima bronhiolitis i liječi se antibioticima.




Taj virus je najčešće prisutan ondje gdje ima puno ljudi, lako je prenosiv i vrlo otporan. Prenosi se kapljičnim putem odnosno udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline u kojoj ima bolesnih ljudi. Samo što ovaj virus kod odraslih i većine zdrave djece uzrokuje tek blagu infekciju gornjih dišnih putova koja se manifestira simptomima prehlade i ne ostavlja posljedice.

- Dobiva antibiotik širokog spektra jer uza sve ima bakteriju kojoj još, kazala je doktorica, ne znaju ime i prezime. Ali reagira na antibiotik. No i dalje nije u stanju samostalno disati.. No mi vjerujemo liječnicima u Klaićevoj jer stvarno rade sve da pomognu našoj djevojčici. Ja dolazim nekoliko puta dnevno izdojiti se, tako da Dina barem pije majčino mlijeko. Dok je na intezivnoj ne mogu biti s njom. Kad je prebace na odjel onda ćemo biti skupa - puna nade je hrabra Daria koja zahvaljuje od srca svim sestrama i liječnicima u Klaićevoj bolnici koji su odreagirali na svaku njenu riječ i odmah prepoznali ozbiljnost situacije i sada odgovorno i sa puno pažnje se bore za njezino ozdravljenje.

izvor: www.24sata.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI