Brojni skijaši i izletnici na Omanovcu

Omanovac
(FOTO: Pakrački list)

24.01.2017. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 12458

Oko 60 centimetara snijega, hladno, ali sunčano vrijeme ovog vikenda je na Omanovac  privuklo brojne skijaše i izletnike iz Pakraca, Lipika, a na prepunom parkiralištu koje se u nedjelju poslijepodne protezalo i nekoliko stotina metara od doma mogli su se vidjeti automobili registarskih pločica Kutine, Požege, Sl. Broda, Zagreba, Osijeka. Domar i ugostitelj u planinarskom domu Dejan Nagy potvrdio je da je na spavanju imao i grupu iz Varaždina. Kao gosti većinom su bile mlade obitelji koje su na Omanovac došli radi skijanja ili sanjkanja.



Gužva na vučnici


Nakon više godina, na Omanovcu je palo dovoljno snijega praćeno niskim temperaturama pa su članovi Ski kluba mogli ratrakom urediti skijašku stazu i omogućiti skijanje na stazi dugačkoj nešto više od 350 metara te na pomoćnoj pored nje sanjkanje. Problematičan je ovog trenutka kapacitet stare vučnice, pa i u subotu i u nedjelju nije bilo dovoljno ručica za zakačiti se za vučnicu te se na njih čekalo. Naime, sustav je takav da skijaši spuštajući se niz stazu oko vrata stave ručicu kojom se u povratku zakače za žicu koja ih odvuče nazad uz brdo. Uspon traje oko dvije minute, a spust niz stazu, ovisno o umijeću i želji skijaša 30-tak ili nešto više sekundi. Početnici obično koriste donju, manje strmu trećinu ili polovinu staze.




Upotreba vučnice se ne naplaćuje. Međutim skijaši daju po 10 ili 20 kuna dobrovoljnih priloga čime se nakupi novca za kupovinu goriva za ratrak, te djelomično i za plaćanje električne rasvjete jer se skijanje omogućava i kada padne noć. Radnim danom vučnica, o kojoj brinu isključivo članovi ski kluba, radi od 16 do 19 sati, odnosno po željama skijaša i duže, a subotom i nedjeljom od 12 sati pa dok ima zainteresiranih. U subotu je to bilo do 22 sata, a u nedjelju do 19, kaže Goran Nikles, jedan od aktivnijih članova ski kluba. On kaže da su oni u ski klubu svjesni postojećih nedostataka i ograničenja staze. Stoga iz kluba iz okolnih gradova nikoga i nisu zvali na skijanje na Omanovac. No, očigledno se uz današnje mogućnosti komunikacije brzo pročulo.



Sve to ne zadovoljava članove ski kluba, ali u okolnostima potpunog amaterizma ipak nam pruža neko zadovoljstvo skijanja, kaže Nikles žaleći što u funkciji nije veća vučnica koja je fizički prisutna na Omanovcu, ali čije postavljanje i posebice ishodovanje uporabne dozvole iziskuje puno novaca. U tu priču uklapa se i prisutni, ali nekorišteni top za pravljenje umjetnog snijega. Sve to čeka možebitnu realizaciju izgradnje nove skijaške staze koja je u gradskim planovima i projektima za EU fondove.

Skijanje još najmanje dva vikenda

Prema prognostičarima hladno vrijeme će potrajati još najmanje ovaj tjedan tako da će neobično dugo potrajati i ovogodišnja skijaška sezona na Omanovcu, vjerojatno će obuhvatiti najmanje tri vikenda, što znači da ćemo još najmanje dva imati brojne izletnike na Omanovcu iz Slavonije. Sudeći prema jučerašnjem raspoloženju dobre atmosfere neće nedostajati.



Osim skijanja na Omanovcu i stari i mladi su se još i češće sanjkali na saonicama svih vrsta, grudalo se ili jednostavno valjalo u snijegu. Neki su roštiljali, a neki su uživali na osunčanoj terasi na kojoj je oko 15 sati bilo – 5 stupnjeva ili oko 4 stupnja je temperatura bila niža nego u gradu, ali je djelovalo toplije.

U planinarskom domu se osim toplih napitaka moglo kupiti i hot dog, sarma ili paprikaš.



Pristupna cesta od središta Pakraca pa sve do planinarskog doma je bila posve suha. Čak su i bankine solidno očišćene tako da se automobili mogu mimoilaziti bez poteškoća.

izvor: www.pakrackilist.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI