50 godina posvećenih radu za slijepe i sa slijepima

Alber Svjetličić
(FOTO: Pakrački list)

02.11.2016. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 3241

Albertu Svjetličiću, građaninu Pakraca i jednom od i danas najaktivnijih članova Udruge slijepih Pakrac-Lipik, 28. listopada uručeno je priznanje povodom obilježavanja 60 godina od osnutka Međuopćinske organizacije slijepih gradova Daruvara, Pakraca i Grubišnog Polja održanog u Daruvaru na čijem je čelu bio u više mandata.

Na skupu u Daruvaru, uz brojne goste i prijatelje iz drugih Udruga slijepih te daruvarskog gradonačelnika Dalibora Rohlika, njegove zamjenice Veronike Pilat kao i ispred delegacije županije Bjelovarsko-bilogorske predvođene zamjenicom župana Šteficom Ištef Benčić, Albertu Svjetličiću priznanje i zahvalnicu za njegov udio u stvaranju i razvoju organizacija slijepih na regionalnom području uručio je Damir Bokun, predsjednik sadašnje Udruge slijepih Daruvar.

Albert Svjetličić je rođen 1939. godine u Španovici. Već u dobi od dvije godine je počeo gubiti vid, da bi s nepunih 19 godina, 1958. godine, u potpunosti izgubio osjetilo vida, te se iste godine odmah po završetku školovanja učlanjuje u Organizaciju slijepih Vinkovci gdje je bio član Izvršnog odbora. Po povratku u Pakrac 1959. godine učlanjuje se u Međuopćinsku organizaciju slijepih Daruvar gdje postaje član Izvršnog odbora i aktivno se bavi problematikom slijepih. Kao predsjednik  Međuopćinske organizacije slijepih Daruvar u više mandata, koordinator Slavonsko-bilogorsko-podravske regije i član Koordinacije Slavonije i Baranje aktivno se zalagao za promicanje pozitivnih praksi zapošljavanja slijepih osoba te je u prijeratnom kao i poslijeratnom razdoblju zahvaljujući direktno njegovim naporima zaposleno 14 članova udruga slijepih diljem Hrvatske, a uz suradnju s drugim udrugama i prijateljima pokrenuo je bilten u kojem se izvještavalo o slijepima i za slijepe, te su zajedničkim naporima uspjeli uvesti dodatna pomagala za slijepe na listu Zavoda za zdravstveno osiguranje učinivši tako lakšim život slijepih osoba.


Osim toga, inicirao je 1996. godine na prijedlog Hrvatskog saveza slijepih osnivanje Udruge slijepih Pakrac-Lipik, u početku kao Povjereništvo udruge slijepih, a od 1997. na prijedlog Skupštine je registrirana Udruga slijepih Pakrac-Lipik i od te godine samostalno djeluje. Tijekom 11 godina koliko je proveo na mjestu predsjednika Udruge slijepih Pakrac-Lipik, Albert Svjetličić je, osim socijalne i druge pomoći koju je omogućio za članove udruge, osnovao u Udruzi i knjižnicu s više od 50 zvučnih knjiga i oko 80 knjiga na brajici.


Sve to vrijeme, gospodin Svjetličić je vlastitim primjerom u lokalnoj sredini doprinosio i svjedočio aktivnom razvoju sportskih aktivnosti za slijepe te je bio aktivni sportaš, kuglač i šahista dok se danas aktivno bavi šahom i kao član udruge slijepih aktivno sudjeluje u turnirima u elektroničkom pikadu gdje redovno postiže zapažene rezultate u svojoj kategoriji.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI