Uređaj za brzo prepoznavanje i očitovanje registarskih pločica na prometnicama naše županije

APNR sustav
(FOTO: 034Portal/T.M.)

28.10.2016. | 034Portal/T.M.
Pregleda: 12127

Na prometnicama naše županije u nadzoru cestovnog prometa nalazi se novi uređaj pod skraćenim nazivom "ANPR sustav", koji pomoću postavljenih kamera na vozilu prati promet vozila. Nakon što učita podatke s registarske pločice vrši provjeru u operativnim evidencijama MUP-a, pribavlja određene podatke za vozilo i vlasnika vozila.



Uređaj može raditi stacionarno i u pokretu. Ima dvije kamere, bočnu i prednju koje se montiraju na krov vozila. Bočna kamera bilježi vozila koja su parkirana dok prednja bilježi vozila u pokretu.





- Uređaj vrši kontrolu registarskih oznaka koja se ubacuje u lokalnu i online bazu podataka i izbacuje podatke o vozilu i osobama koje su bile zatečene ili napravile prekršaj ili kazneno djelo s tim vozilom. Imamo nekoliko vrsta alarma koji nam izbacuju informaciju o prekršaju. Primjerice, ako vozilo nije registrirano, ako je raspisana potraga za osobom, ako ima zabranu upravljanja tim vozilom i kazneno djelo koje je osoba napravila - rekao je policijski službenik Ivica Bošnjak.



- Uređaj je povezan s našim operativnim bazama podataka. Prva i osnovna provjera je pripada li registarska pločica tom vozilu, je li vozilo registrirano, koje su osobe legitimirane u tom vozilu, je li raspisana potraga o tom vozilu ili vlasniku vozila i ima li osoba zabranu upravljanja ili mu je oduzeta vozačka dozvola. Ovaj uređaj je, kao i ostali, u cilju povećanja sigurnosti u prometu. Na našim prometnicama uređaj je u opticaju već tjedan dana i pokazao se kao jako uspješan. Može očitati i provjeriti do 20 registarskih pločica - rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske, Ivana Radić.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI