Plaćamo pretplatu za HRT-ovo služenje HDZ-u

(Ilustracija)
(FOTO: 034portal)

01.06.2016. | Ante Mandarić
Pregleda: 10057

Proteklog vikenda smo svjedočili što je to demokracija i što doista znači biti "neovisan" javni medij. Naravno, radi se o Saboru HDZ-a kojeg smo, htjeli mi to ili ne, gledali u izravnom prijenosu na HRT-u.

Podsjetimo se, pojam demokracija označava pluralistički oblik vlasti u kojemu sve odluke neke države (u ovom slučaju stranke) donosi izravno ili neizravno većina njezinih građana (članova) kroz izbore. U HDZ-u se busaju u prsa i govore kako napokon imaju potpunu demokraciju u stranci. S ovim svojim Saborom su to definitivno demantirali. Da podsjetim da je prije izbora zamjenika predsjednika, predsjedništva i ostalih tijela stranke izabran predsjednik stranke gdje je bio samo jedan kandidat, a isto tako i za zamjenika je biran kandidat koji nije imao konkurenciju. Za sva ostala tijela stranke članovi koji su sudjelovali su imali takozvane šalabahtere s kojih su lijepo mogli pročitati koga trebaju zaokružiti. Po reakcijama nakon izbora izgleda kako su članovi bili poslušni i da su zaokružili baš one koje su trebali jer nakon Sabora nije bilo loših reakcija iz redova članstva. Kako se biraju tijela stranke u HDZ-u mene stvarno nije briga, ali ako govorite da je to demokracija tako to i provedite. Prvenstveno tu mislim da jedan kandidat nikako nije demokratski izbor nego je to nametanje. Iako se svi drugi smiju kandidirati, upitno je zašto se nitko nije kandidirao. Znači li to da su Karamarko i Brkić vođe kojima se ne smije pogovoriti ili je članstvo stvarno toliko zadovoljno njihovim vodstvom stranke pa im se nitko ne suprotstavlja Čak i oni koji imaju veliku podršku u članstvu i među ljudima iz drugih stranaka nisu se usudili kandidirati za važna mjesta u hijerarhiji svoje stranke.

Na Saboru se čulo jako puno raznih govora, uglavnom je sve na isti kalup. Jedini koji se malo suprotstavio Karamarku koji ga je usporedio sa Sanaderom je proglašen izdajicom i glavnim koji remeti mir i red u HDZ-u. Bit će zanimljivo gledati što će biti s članovima koji su digli svoj glas protiv sadašnjeg novoizabranog vodstva HDZ-a.


Sve to smo mi kao gledatelji HRT-a mogli gledati punih 8 sati. Iako je i u prošlom mandatu Vlade bilo emisija i voditelja koji su bili lijeve orijentacije i preko javnog servisa svima nametali svoja stajališta, sada, nakon raznih smjena pojavili su se voditelji i emisije koje nameću svoja desna stajališta. Nikad nitko nije javni servis iskoristio toliko u svrhu svoje propagande kao što je to ovaj vikend učinio Karamarko i njegov HDZ.


Definitivno je počela kampanja, samo još ne znamo je li ovo kampanja za lokalne izbore ili se HDZ priprema za nove parlamentarne izbore. Kako god bilo, očito je da ćemo mi svojih 80 kuna mjesečno davati kako bismo mogli gledali HDZ na javnoj televiziji. Po meni, to je jako loše, ne zato što se radi o HDZ-u, nego zato što se sada vidi da je HRT jako ovisan o politici i samo politici. Ovaj vikend sam otvorio oči i uvidio da nam HRT uzima pare kako bi promovirao određenu političku stranku ili koaliciju, naravno, onu stranku i koaliciju koja je na vlasti. Moj definitivni zaključak nakon ovog vikenda je da HDZ nema potpunu demokraciju u stranci niti mi imamo javnu televiziju i javni servis.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI