Gotovo 300 Požežana poklonilo se bleiburškim žrtvama

Požežani u Bleiburgu
(FOTO: HSP AS)

16.05.2016. | L.G./HSP AS
Pregleda: 9405

Na obilježavanju 71. obljetnice genocida koji su nad stotinama tisuća hrvatskih vojnika i civila počinili pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije sudjelovalo je i oko 300 Požežana. Pridružili su se masi od gotovo 65 tisuća Hrvata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva, koji su se došli pokloniti žrtvama bleiburškog genocida.

- Jedan od požeških autobusa popunili su članovi HSP dr. Ante Starčević Požega, članovi HDZ-a TO Centar Požega i nekoliko članova Hrvatskog domobrana Požega. Među njima je bio i 92-godišnji Marin iz Novog sela, koji je prije sedamdesetak godina preživio Bleiburg i Križni put. Svoja iskustva s Križnog puta s putnicima je podijelio i dopredsjednik Hrvatskog domobrana RH Drago Franić, kada je kao pitomac Domobranske vojne škole, sa samo 16 godina, završio na Bleiburgu sa svojim školskim kolegama i profesorima. Pričalo se i o požeškom logoru Glis, u kojemu je 1945./46. godinu boravilo tridesetak tisuća domobrana, a čije kosti i danas leže u brojnim masovnim grobnicama širom Požeštine - doznajemo od Dražena Muljevića, potpredsjednika požeškog Gradskog vijeća, i dopredsjednik Glavnog stana HSP dr. Ante Starčević, koji i danas istražuje masovna ubojstva domobrana i civila u Požegi i Požeštini.








Svetu misu za bleiburške žrtve služio je banjalučki biskup Franjo Komarica.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI