Talentirana boksačica: ¨Nije me briga za predrasude da boks nije ženski sport jer ja ga volim¨

Boksačica Nikolina Prša
(FOTO: Tomislav Milanović)

24.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 13913

Nikolina Prša iz Dragovaca jedina je boksačica iz BK Graciano. Zbog velike ljubavi prema sportu kojim se bavi svakog dana putuje 25 kilometara na treninge u Požegu.  Boksom se bavi godinu i pol dana.

- Počela sam čisto rekreativno, a zatim sam zavoljela ovaj sport. Znalo je biti nekakvih predrasuda da to nije sport za cure, ali se ne obazirem na takve stvari jer to volim i želim - kaže Nikolina.

Svoj prvi meč imala je prije mjesec i pol. .Iako je izgubila 2:1 u rundama od teže i iskusnije protivnice pokazala je veliku želju i hrabrost.


- U pravom boksačkom meču situacija je puno drukčija od običnog sparinga. Trebate ući hladne glave, bez živciranja i paničnih naglih pokreta. Ako vas uhvati nekakav strah, to znači da ste se već unaprijed predali. Ja sam jako zadovoljna sa svojom prvom borbom i ponosna sam na sebe, iako sam izgubila – priča nam Nikolina.







Jedina je boksačica koja trenira u Požegi i ponekad je teško pronaći adekvatnu sparing partnericu. Za sparinge mora zvati cure iz Slavonskog Broda ili Zagreba, a u međuvremenu trenira s muškim boksačima u BK Graciano.

- Tu i tamo plasiram i ja njima poneki udarac. Neki me malo štede jer sam cura, ali rekla sam da se ne ustručavaju jer bolje da osjetim bol na treningu nego na samom meču. Idem u ekonomsku školu, ali svakako bih htjela biti boksačica. To je za sada moj odabir karijere jer to jednostavno jako volim – rekla nam je Nikolina.
S trenerom Željkom Krpanom i kolegama iz kluba slaže se odlično. Iako rade u skromnim uvjetima uspjeha ne nedostaje i, kako kaže, s tim malo što imaju daju sve od sebe, a i raspoloženje na treninzima je uvijek prijateljsko.

Curama koje se žele baviti boksom bi poručila da slobodno uđu u to bez straha i vide koje su njihove mogućnosti. Vrlo je bitno da ne postanu bahate što je slučaj kod nekih boksačica.
- Smatram da bi se i treniranje i ponašanje vani trebalo odrađivati hladne glave – rekla je za kraj Nikolina.

- Nikolina je odlična i ima puno volje, ali trebat će joj još neko vrijeme da bude ravnopravna s nekim drugim boksačicama. Na njenom prvom meču imali smo peh da nije bilo nikoga u njenoj kategoriji, do 48 kilograma. Morali smo nastupiti u kategoriji do 51 kilograma. Tu su djevojke malo veće i iskusnije, ali odradila je jako dobar meč. Došla je i medalja i trud se isplatio – rekao je trener BK Graciano Željko Krpan.






Kaže kako pronalazak sparing partnerica za Nikolinu i nije toliki problem. U Slavonskom Brodu ima dosta djevojaka koje se bave boksom kao i u Zagrebu. Bitno je samo da zadrži volju i entuzijazam kojeg za sada ima puno. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI