Ferković: Žena na čelu firme prava je rijetkost

Dijana Ferković, predsjednica uprave Sloge govorila je na tribini o položaju žena u politici i gospodarstvu
(FOTO: Mario Nakić)

09.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9470

Tema večerašnje tribine Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" je položaj žena u gospodarstvu i politici. Govorile su Katarina Fuček, predsjednica Zajednice, Višnja Gašpar, predsjednica Zajednice Požeško-slavonske županije i Dijana Ferković, predsjednica uprave tekstilne industrije Sloga.

Na samom početku izneseni su podaci koji govore o velikoj razlici u udjelu žena naspram muškaraca u mnogim sferama života naše županije. Tako, primjerice, među nezaposlenima je 52 posto žena. U gospodarstvu i obrtništvu, samo 20-ak posto vodećih funkcija vode žene.

- Žene su uvijek operativke, uvijek su tu negdje, ali jako rijetko su na vodećoj funkciji. Čak i u Europskoj uniji to nije čest slučaj. Nedavno sam upoznala jednu ženu, koja je predsjednica uprave jedne tvrtke u Turskoj, i to je bilo ugodno iznenađenje. A sa ženama se zapravo lakše može dogovoriti, nismo opterećene problemom velikog ega pa možemo biti okružene kvalitetnim ljudima, nekad i kvalitetnijima od sebe, a da nam to ne smeta - ispričala je direktorica Dijana Ferković.


Jedini muškarac na ovoj tribini bio je požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. Izrazio je zabrinutost zbog iznesenih podataka o nejednakom udjelu žena i muškaraca u gospodarstvu, ali kaže da oni u Županiji imaju drukčiju praksu.
- Kod nas, na mjestima ravnatelja gdje je Županija osnivač, polovinu ukupnog broja vodećih funkcija čine žene. Također, među pročelnicima imamo tri žene - rekao je Troha.


Predstavnice Zajednice žena na kraju su konstatirale kako nikako ne treba zaboraviti i žene na selu, koje "čuvaju ognjište" te HDZ kao demokršćanska stranka kojoj je obitelj jedna od glavnih vrijednosti, treba što više pažnje i brige pokazati prema njima.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI